Friidrotts-EM 2018

Nytt tungt besked för Meraf Bahta

Av: 

Erik Karlsson

Bahta och Can när de möttes på EM i Amsterdam 2016.

Foto: TT

SPORTBLADET

Meraf Bahtas EM-uppladdning störs av en dopningsbrottutredning mot henne.

Nu kommer ett nytt tungt besked: Guldchansen i Berlin har minskat betydligt efter att regerande mästarinnan Yasemin Can, Turkiet, anmält sig efter att ha varit borta från banan i två månader.

Det är ännu osäkert om Meraf Bahta kommer till start på EM i Berlin nästkommande vecka. Dopningskommissionens två jurister utreder just nu Bahtas begäran om omprövning av den sista pricken hon fått för missar i vistelserapporteringssystemet.

Får hon negativt besked där kan EM-starten vara i fara.

– Det är jättejobbigt för henne att vara i den här situationen, det var det redan innan det blev medialt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Oavsett står det nu klart att förhoppningarna om att upprepa guldsuccén från 2014 minskat betydligt.

40 sekunder bättre rekord

På förhand såg 10 000 meter ut som bästa guldchansen, där är Meraf Bahtas personliga rekord klart bättre än det europeiska årsbästat och hon slipper dessutom möta den nederländska superstjärnan Sifan Hasan som ser ut att gå in som storfavorit på halva distansen.

Men nu väntar stenhårt motstånd även på 10 000 meter när det står klart att turkiska ex-kenyanska Yasemin Can (tidigare Vivian Jemutai) är anmäld efter en ”tyst sommar”. Can, som vann dubbelt i Amsterdam, gjorde ett fåtal lopp i maj med en niondeplats i Diamond League som bäst. Men är hon nu anmäld får Can utan tvekan räknas som favorit på EM:s 10 000-metersfinal.

Cans personliga rekord är 30.26,41 vilket är nästan 40 sekunder bättre än Bahtas svenska rekord från 2017.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vore att spela rysk roulette”

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrotts-EM 2018

Friidrott

Meraf Bahta