Längdskidor

Skrällen: Svenskt guld efter jättedrama

”Det sjukaste upploppet i mitt liv”

Av: 

Patrik Brenning

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Moa Lundgren såg slagen ut men forcerade våldsamt i avslutningen av sprintfinalen i U23-VM.

På finalens allra sista meter nådde den 20-åriga svenskan fram och tog en skrällseger över storfavoriten Tiril Udnes Weng.

–Det är mitt livs sjukaste upplopp, säger hon.

Ettan, tvåan, trean och fyran från det klassiska sprintkvalet höll hela vägen till finalen i U23-VM i Lahtis. Däribland två svenskor: Johanna Hagström och Moa Lundgren.

Finalen såg ut att bli en ren duell mellan Hagström och norska Tiril Udnes Weng, där svenskan inledde starkast. I sista stigningen gick dock norskan om och var först över krönet ner mot stadion.

Fem hundradelar skilde

I utförsbacken på väg in på stadion föll Johanna Hagström olyckligt och Weng lämnades ensam i spåret och såg ut att defilera mot guldet.

Men det fanns en svenska till.

Moa Lundgren dök upp i en våldsamt forcering. In på upploppet såg avståndet upp till Weng fortfarande ut att vara för stort men Lundgren tog meter för meter och kunde på loppets allra sista sträcka fram skidan och vinna guldet efter målfoto. Marginalen: fem hundradelar.

– Jag vet inte var jag hittade krafterna. Jag var helt slut, men tog mig ändå i mål. Det var sjukt att jag kunde vinna, säger Lundgren.

På herrsidan tog sig Marcus Grate, efter en 17:e plats i kvalet, som ensam svensk till final där han dock inte hade mer att sätta emot och slutade sexa. I sista branten av finalen var det istället överlägsne norrmannen Erik Valnes som på Kläbo-manér sprang ifrån och krossade motståndet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

LÄS VIDARE

Efter Kalla och Ebba – här är framtiden

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Svenska längdlandslaget