Sebastian Samuelsson rasar mot Wada

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

Wada fick aldrig tillgång till den ryska databasen.

Nu har Sebastian Samuelsson skrivit ett öppet brev där han är starkt kritisk till antidopingbyrån.

– Det känns nästan som det blivit en fars. Det gullas med ryssarna, säger skidskytten till SVT.

Ryssland blev avstängt från OS 2018 och flera ryska atleter har varit avstängda andra mästerskap efter dopningsskandalen under OS i Sotji 2014. 

Även det ryska antidopningsorganet Rusada stängdes av. Men i september förra året fick Rusada avstängningen hävd under förutsättning att de gav Wada tillgång till en databas från ett laboratorium i Moskva.

Tidsfristen sattes till 31 december. Trots det har Wada inte fått tillgång till databasen.

”En skam för sporten”

Ryssland riskerar nu avstängning på nytt. Men än så länge har ingenting hänt. Vilket har fått Sebastian Samuelsson att reagera starkt. OS-silvermedaljören i skidskytte har länge varit kritisk till Wada och har nu skrivit ett öppet brev till antidopningbyrån

”Det har nu gått mer än två dagar sedan Wadas så kallade ’hårda deadline’ har passerat. Ändå har Wada fortsatt vara helt tysta under deras största kris och den största skandalen i sporthistorien”, skriver han och fortsätter: 

”För att bevara ert rykte uppmanar världens atleter att göra det som är rätt och etiskt och stå för er deadline, som nu har gått ut – allt annat är en skam för sporten och kommer att rasera kommitténs rykte tillsammans med Wada.”

”Tar inte frågan på allvar”

Samuelsson har fått svar från Wadas granskande kommittés ordförande Jonathan Taylor som menar att mötet om Rysslands framtid hela tiden har varit satt till 14-15 januari och att det är viktigt att ärendet får ta tid. 

Samuelsson tycker dock att Wada borde kallat till ett extrainsatt möte. 

– Det känns nästan som det blivit en fars. Det gullas med ryssarna, säger Samuelsson till SVT och fortsätter: 

– Känslan är att man inte riktigt tar den här frågan på allvar och kompromissat förut, men jag hoppas att de inser allvaret nu. Det skulle haft mötet nu, jag tycker det är försent. Det är ju så tydligt vad som gällde. 

Publicerad: