Petter Northug är tillbaka i landslaget

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I fem år har Petter Northug stått utanför det norska landslaget.

Nu är han tillbaka.

Det bekräftades i dag när det norska landslaget presenterade sina trupper för nästa säsong.

– Jag är glad att vara tillbaka, det här ser jag som en ny utmaning, säger han.

Det var i fredags som uppgifterna började sippra ut, Petter Northug har återigen fått en plats i det norska landslaget.

I dag bekräftade det norska skidförbundet nyheten på en presskonferens där de presenterade alla landslagsåkare till nästa säsong.

För Petter Northug är det första gången han tillhör en träningsgrupp i landslaget sedan 2013. Då blev tvisten mellan Northugs egen sponsor Coop och landslaget omöjlig att lösa och Northug bröt sig ur och startade ett eget team.

”Ett dream team”

Men efter årets fiaskosäsong, där Northug petades från premiären i Ruka, hamnade i en allt mer infekterad konflikt med förbundet och sedan aldrig tog sig in i OS-snacket, väljer han nu alltså att försaka sponsorpengarna för att kunna slåss om VM-medaljer i Seefeld.

– Det är en sådan glädje att få tillbaka Petter i landslaget. Vi tror mycket på det här, säger landslagchef Vidar Löfshus.

Foto: vg.no

Petter Northug kommer tillhöra det så kallade sprintlandslaget. Där finns också åkare som Johannes Hösflot Kläbo och Finn Hågen Krogh.

– Det är ett dream team, säger NRK:s expert Torgeir Björn.

Tränaren som ansvarade för att peta Petter Northug under året var Tor-Arne Hetland. Det – och mycket annat – fick Hetland kritik för under säsongen och nu meddelar landslagsledningen att Tor-Arne Hetland får lämna sitt uppdrag i förtid efter åkarnas krav.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM