Klart: Nya regler ska stoppa Semenya – men först nästa år

IAAF inför nya kontroversiella regler för att stoppa Caster Semenya och andra hyperandrogyna medeldistanslöpare.

Forskare tror det kommer att bromsa upp superstjärnan Caster Semenya med upp till sju sekunder.

Men hon och andra hyperandrogena löpare har en sista säsong på sig innan reglerna införs, meddelar IAAF.

Det var 2009 som Caster Semenya kom från ingenstans och blev världsmästare på 800 meter.

Men eftersnacket då handlade om Semnyas breda axlar och könstillhörighet. En undersökning gjord av IAAF hade läckt ut och den konstaterade att sydafrikanskan var hyperandrogen, det vill säga att hon både kunde producera och ta tillvara på manliga könshormonet testosteron.

Då tvingades Semenya till en behandlingskur som tryckte ner testosteronnivåerna, men de kraven har under de senaste åren bestridits efter att indiska hyperandrogena sprintern Dutee Chand överklagat beslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

Får valet att tävla mot män

Cas har krävt mer bevis och under tiden har Semenya och andra hyperandrogena friidrottare fått tävla med sina naturliga testosteronnivåer.

Men efter många turer och en större vetenskaplig studie av hyperandgrogenism har nu IAAF fattat beslutet att förbjuda hyperandrogena idrottare enbart på distanser från 400 meter till en engelsk mil (1609 meter). Enbart på dessa distanser ska fördelarna av hyperandrogenism vara större och om Semenya ska få tävla måste hon antingen byta distans, trycka ner sina värden under nya gränsvärdet 5 nmol/liter eller tävla mot män.

Uppgifterna läckte ut under gårdagen och nu bekräftar IAAF det i ett pressmeddelande.

– Som ett internationellt förbund har vi ansvaret för att skapa en rättvis tävlingsmiljö för alla idrottare. Som många andra idrotter har vi valt att ha två klasser för våra tävlingar, män och kvinnor. Det innebär att vi behöver ha tydliga indelningar och kriterier för de här klasserna, säger IAAF:s president Sebastian Coe i pressmeddelandet och förtydligar:

– Reglerna handlar inte om att någon fuskat, det handlar om att skapa rättvisa förutsättningar.

”Vackert att vara tyst”

Forskningen har visat att 7 av 1000 kvinnliga elitfriidrottare har förhöjda testosteronnivåer, i synnerhet på just de nu förbjudna distanserna. Det är 140 gånger vanligare än i samhället i övrigt.

I pressmeddelandet förtydligas också att reglerna inte kommer att börja gälla förrän i november 2018 vilket innebär att Caster Semenya och andra hyperandrogena idrottare har en sista säsong att maximera sin potential. För sen blir det svårt.

Enligt välkände sydafrikanske idrottsforskaren Ross Tucker kan påverkan på Caster Semenya bli så stor som 5–7 sekunder på 800 meter, säger han till Guardian.

– Historien har lärt oss att Semenya tappade 4–5 sekunder när IAAF krävde under 10nmol/liter, nu kommer troligen effekten med 5nmol/l bli ännu större. Enligt mina beräkningar kommer hon gå från 1,54 till en 2,01-löpare, säger Tucker.

Caster Semenya har själv inte sagt något om de nya reglerna. På twitter nöjde hon sig med att lägga ut två poster.

En bild på hennes meritlista och en där texten löd:

”Hur vackert är det inte att vara tyst är alla förväntar sig att du ska vara rasande”.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.