Patrik Kittel i tårar efter superritten – silver till Sverige i küren

Patrik Kittel och Delaunay Old fick publiken att ställa sig upp och jubla.

Själv blev Patrik så rörd att tårarna kom.

Ritten gav 85,875 procent, vilket räckte till en andraplats.

Även Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello bjöd på riktigt bra vibrationer i sin avslutande kür på Friends Arena till tonerna av The Beach Boys ”Good Vibrations”.

– Det är så här dressyr ska va! konstaterade SVT:s expertkommentator Gunilla Byström efter Patrik Kittels fina ritt.

Publiken stod upp och jublade efter ritten och Patrik Kittel grät.

– Det är sådan enorm känsla när man rider och publiken står upp och jublar. Det är svårt att hålla tårarna tillbaka. Det är ett sådant enormt tryck här inne, sa Patrik Kittel till SVT efter sin ritt.

– Det här är mitt personbästa också, jag har aldrig ridit på så höga procent.

Red in ett silver

Ekipaget gick ut sist och höll för trycket. 12-årige valacken Delaunay Old var i toppform och tillsammans med sin ryttare visade han på enorm kraft och precision.

De höga procenten tog dem långt, men de lyckades inte slå dressyrens mästarinna – tyskan Isabelle Werth. Med 89,775 procent tillsammans med 13-åriga stoet Weihegold Old, höll tyskan hårt i guldet. Hon var oslagbar i dag.

Fin ritt för Tinne och ”Anton”

Tinne Vilhelmson Silfvén och 16-årige valacken Don Auriello ”Anton” bjöd på en gnistrande show. Ekipaget ville berätta en historia med sin kür och hoppades att uppvisningen skulle ge publiken de goda vibrationer som The Beach Boys sjöng om under ritten.

Och bra vibrationer blev det. Under sista uppridningen innan halten klappade publiken i takt till musiken och ”Antons” ökade trav.

Över 80 procent

Ritten fick fin utdelning. Ännu en gång, för 22:a gången, red ekipaget ihop mer än 80 procent och de slutade till slut på 82,745. En mycket väl godkänd ritt med andra ord, men SVT:s expertkommentator Gunilla Byström tyckte ändå ekipaget förtjänade mer.

– Nu är inte jag domare och bedömde inte alla moment, men jag tycker ändå hon förtjänade mer, sa Gunilla Byström i SVT:s direktsändning.

”Jätterolig att rida”

Tinne var själv väldigt nöjd med sin ritt.

– Han kändes riktigt fin i dag! Jag har haft svårt att hinna med innan, nu hamnade jag nästan före musiken för att han var så fin att rida, sa Tinne till SVT efter ritten.

Ingen placering

Trots den fina ritten och fina procent lyckades Tinne och Anton ändå inte knipa någon pallplats. Ekipaget slutade på en femteplats. Vann gjorde favoriten – tyska Isabelle Werth på Weihegold Old, följda av Patrik Kitell på Delaunay Old och Dorothee Schneider på Sammy Davis Jr.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.