Västerås klart för SM-finalen

SPORTBLADET

VÄSTERÅS. Västerås är klart för SM-final i bandy.

Mesta mästarna förnedrade Villa Lidköping i den tredje semifinalen och vann till slut med hela 8-0.

– Vi är sugna på det där guldet, klargör tränaren Michael Carlsson.

Redan efter 52 sekunders spel inledde Ted Bergström målfesten i ABB Arena. Det var, skulle det visa sig, början på en tillställning som saknade all tillstymmelse till spänning. Till slut blev det åtta mål – och åtta olika målskyttar.

Ett sällsynt håglöst Villa Lidköping tackade nej när Västerås bjöd upp till dans på isparketten. Redan i halvtid var ställningen 6-0 och finalplatsen säkrad.

Villa hade bara en målchans i första halvlek och det var när Daniel Andersson, som kom direkt från sjuksängen, kom fri och blev handlingsförlamad i samma ögonblick som han insåg att han var tvungen att överlista Andreas Bergwall.

Gjorde bara tre mål totalt

Den 40-årige landslagsmålvakten har varit som ett spöke under hela semifinalserien. Villa, känt för sin offensiv, lyckades bara göra tre mål på lika många matcher (5-1, 7-2, 8-0).

– Bergwall har haft ett övertag på dem under hela semifinalserien. Det är skönt att ha en sådan målvakt. Jag känner mig lugn, säger Michael Carlsson.

Andra halvlek blev en 45 minuter lång väntan på slutsignalen, och till slut ljöd den.

– Vi kände att vi hade ett grepp på Villa. Vi skulle vara stora och rejäla i början av matchen, för då skulle det mycket till för att de skulle slå oss. Sedan, när vi väl knäckte dem, rann det i väg, säger Michael Carlsson.

Efter segern åkte spelarna i Västerås som vanligt ut till fansen i klacken. Delad glädje är ju dubbel glädje.

Njöt av scenerna

Vid båset stod Michael Carlsson och njöt av scenerna.

Han tillhörde klubben under 18 säsonger och kan bli den fjärde VSK:aren som vinner SM-guld både som spelare och tränare. Det är en grönvit bedrift som bara Ola Johansson, Jonas Holgersson och Andreas Westman har lyckats med.

– Det är inget jag tänker på. Jag jobbar hårt fram till nästa lördag för att ha bra träningar och få grabbarna i bra skick. Jag ser fram emot finalen, säger Carlsson, som har sex SM-guld som spelare.

Varken han eller spelarna är nöjda med att ha tagit sig till SM-final. VSK har inte hymlat om målsättningen, att det bara är guld som gäller.

– Vi har en riktigt stark trupp och har jobbat hårt hela säsongen. Det var ett delmål att komma till finalen. Vi har lite kvar att göra där och är sugna på det där guldet.

Västerås, som jagar sitt 19:e SM-guld, möter Sandviken eller Hammarby i finalen, som spelas på Tele2 Arena den 14 mars.

– Det verkar vara tätt och jämnt i den andra semin, så vi får se vilka det blir, säger Michael Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM