Drömmen: Skitväder

SPORTBLADET

Guldfavoriten Olsson: ”Riktigt jävla krigarföre – spöregn och blixtar”

1 av 2 | Foto: VILL HA DET KÄMPIGT I DAG ”Ju jävligare det är desto bättre brukar jag åka”, säger Johan Olsson.

FALUN. Inför starten av femmilen kommer Johan Olsson att titta upp mot himlen.

Han kommer att ha en önskan.

– Det får gärna komma ihållande spöregn och blixtnedslag, säger den regerande världsmästaren.

2013 stod Johan Olsson för en insats som troligen inte kommer att upprepas på decennier. På VM:s femmil ryckte han ifrån klungan efter en och en halv mil, och trots att det är betydligt mer gynnsamt att köra i grupp hann ingen ifatt svensken.

Två år senare ska Olsson försöka försvara sitt guld. Han har med segern på 15 kilometer fristil och pangsträckan på stafetten i veckan visat att formen är magnifik, men för att bräcka världseliten igen hoppas han på lite hjälp.

”Definitivt en fördel”

– Om det blir löst på klassiskt är det definitivt en fördel. Att det blir riktigt jävla krigarföre, säger han. 

Om du får önska vilket väder du vill, hur ruskigt ska det vara?

– Gärna ihållande spöregn och blixtnedslag, skulle jag säga.

Varför tjänar du på det?

– Ju jävligare det är desto bättre brukar jag åka. Jag ser gärna att det är riktigt jäkligt därute på söndag, och riktigt tufft från start. Sedan vet man aldrig vad som gör att man åker bra. I Val di Fiemme var det som skärtorsdag i fjällen.

Olsson är inte spurtstark som andra favoriter, däribland Petter Northug, men är stark och seg. Därför står hans hopp till att ha avgjort loppet innan fältet når upploppet.

Till sin hjälp kanske han får Anders Södergren, som bromsade fältet under loppet för två år sedan. Veteranen hoppas på egna framgångar och köper Olssons väderönskemål.

– Det funkar för mig också. Jag gillar när det är trögt och riktigt klisterföre.

Vilket väder vore allra bäst?

– Solsken, plus fyra grader, vindstilla.

Varför?

– Dels är det fantastiskt för publiken, sedan kommer föret att göra att det blir en extremt tuff femmil. Det kommer att ta ut sin rätt.

Gott självförtroende

De båda svenskarna ser ut att bli bönhörda, åtminstone delvis. De ska varken räkna med solsken eller blixtar, men temperaturen verkar hamna på ett par plusgrader och med viss nederbördsrisk. Det kommer att innebära sträv snö och hård kamp.

Johan Olsson vet att han har favorittryck på sig, men trivs med det. Han berömmer flera konkurrenter, men lägger till:

– Jag ser också mig själv som favorit på femmilen. Klart att jag gör det. Jag är regerande mästare och har åkt bra.

Femmilen, i dag 13.30

Svenska deltagare: Johan Olsson, Daniel Richardsson, Calle Halfvarsson, Lars Nelson, Anders Södergren.

Sändningstider tv/radio: SVT1 13.00-15.40. P4 13.03-19.30. EUROSPORT2 13.30.

FAVORITERNA:

Johan Olsson, 34, Sverige. Kallades osäkert kort inför mästerskapet. Har visat sig vara i sitt livs allra mäktigaste form. Har redan ett guld och en strålande stafettsträcka bakom sig. Stor favorit om loppet blir hårt och fältet sprängs tidigt.

Petter Northug, 29, Norge. Mannen som har ritat om taktiken för herrlängdlopp. Det går inte att köra i klunga till mål, för då vinner norrmannen med 140 procents sannolikhet. Frågan är alltså inte vad han kan prestera de sista 500 meterna, utan hur han sköter sig de föregående 49 500.

Maksim Vylegzjanin, 33, Ryssland. En taktiker som kan vinna såväl en sprint som en femmil. Kommer sannolikt inte märkas mycket under loppet, men någon kilometer från mål kan det mycket väl komma en attack.

Martin Johnsrud Sundby, 30, Norge. En slantsingling. För en månad sedan vore han överlägsen favorit, men sedan dess har formen försvunnit mystiskt. Nu gör han sitt första lopp i VM. Är kraften tillbaka?

Dario Cologna, 29, Schweiz. Formen har hittills inte skrämt någon i hela Dalarna, men schweizaren är normalt en stark och taktisk åkare.

ARTIKELN HANDLAR OM