Därför frias han: ”En tursam kille”

Vinnaren anklagades för fusk av svenskarna Arrangören: Det är som med fortkörning

Toblach. Arrangörerna hörde rykten om att Alexej Poltoranin fuskade.

Men trots svensken Martin Johanssons anklagelser kommer kazaken inte att straffas.

– Det är som med fortkörning. Polisen har kontrollposter, men du kan vara en tursam kille, säger Fis tekniska delegat Uros Ponikvar till Sportbladet.

Insatsen var historisk.

Alexej Poltaranin valde i går att köra med skejtskidor i herrarnas tio kilometer klassisk stil. Med tre kilometer kvar låg han sjua, men en mäktig avslutning gav kazaken segern. Det var första gången någon lyckats vinna ett klassiskt distanslopp i världscupen utan fästvalla.

Men segern ifrågasattes efteråt. Svensken Martin Johansson påstår sig ha sett att Poltoranin använde den snabbare fristilen under loppet.

– Jag åkte med honom under delar av banan och det var fruktansvärt. Det här förstör ju sporten, sa han till sweski.com.

”Hörde rykten”

Nu på morgonen berättar Fis jurygrupps delegat Uros Ponikvar att uppgifter om skejtande åkare nådde dem under gårdagen.

– Vi täckte inte den första långa uppförsbacken, där hörde jag rykten att de skejtade. Men juryn kan inte besluta utifrån rykten, säger Ponikvar till Sportbladet.

Hur stor del av banan är inte täckt?

– På fem kilometer har vi fyra kontrollplatser, plus spåren inne på stadion. Resten är inte täckt av kameror.

Vad krävs för att bestraffa någon som har skejtat?

– Vi kan inte säga "hej, jag hörde av någon att…". Vi behöver en video eller ett vittnesmål. Kommer någon som har sett det hit kan vi hålla ett förhör med honom och idrottaren. Så är reglerna.

Svensken kritiseras

Martin Johansson uttalade sig till pressen i stället. Räcker inte det som vittnesmål?

– Det är totalt fel. Han borde ha kommit hit.

Har ni granskat Poltoranins lopp?

– Inte speciellt. På de bilder vi har åker han väldigt fint.

Ingen officiell protest

Trots Johanssons klagomål lämnades aldrig en officiell protest in. Därför får Poltoranin behålla segern och startar i dagens jaktstart femma, bara 13 sekunder bakom Calle Halfvarsson.

– Inget kan hända. Resultaten är officiella nu. Enligt protokollet är protesttiden 15 minuter efter publiceringen av de officiella resultaten, säger Ponikvar.

Den tekniska delegaten jämför med reglerna i trafiken (och medger i samma andetag att han själv kan tänja lite på lagarna).

– I ett hörn som inte är täckt kan en idrottare se en annan idrottare fuska. Jag kan förstå att det händer. Det är som med fortkörning. Polisen har kontrollposter, men du kan vara en tursam kille. När jag kom hit hamnade jag bakom en långsam bil och sänkte farten runt ett hörn. På andra sidan stod polisen. Jag var under hastighetsgränsen då, men hade kontrollen varit 500 meter tidigare hade jag rättmätigt blivit bestraffad.

Följ dagens jaktstarter här

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN