En vanlig match – det är vi tacksamma för

SPORTBLADET

Alfelt: Det som hände i Helsingborg får aldrig glömmas

Djurgården vann inte på planen men supportrarna gav fotbollen en seger för förnuftet.

Det kunde ha blivit en fasansfull hämndens kväll men det blev en helt vanlig hygglig match i den allsvenska lunken.

Vi ska vara så tacksamma för det.

Foto: Sportbladets Stefan Alfelt.

Varken Djurgårdens eller Helsingborgs supporterorganisationer ville ha manifestationer för att ta avstånd från det meningslösa våld som ledde till dödsfallet i Helsingborg. Den döde djurgårdssupporterns efterlevande hade också vädjat till fansen att det inte skulle riktas speciell uppmärksamhet för tragedin på läktarna under matchen.

Från Helsingborg kom bara ett 50-tal fans som stod isolerade på kortsidan med massor av tomma säkerhetszoner vid sidorna av sig, men djurgårdsfansen riktade aldrig några ramsor direkt mot dem. I stället minns jag mest av allt den massiva ljudupplevelsen när hemmafansen skrek ”Kämpa, Djurgården” när deras lag hamnade i 1–2-underläget.

Stödet lyfte hemmalaget

Positiv läktarkultur som såg ut att tända lagets spelare, för avslutningen blev en lång kompakt press från Djurgårdens sida. Nyförvärvet Sebastian Anderssons hårda skott i ribban var närmast att ge resultat innan inhoppande Aleksandar Prijovic nickade in den sena kvitteringen.

Djurgården började och avslutade matchen mycket bra. Så bra inledningsvis att man inte trodde att det skulle bli mycket till match efter Alexander Faltsetas tidiga ledningsmål. Då och en kvart till var Helsingborgs försvar helt oorganiserat och de offensiva attackerna kom som vanligt med David Accams långa solokontringar.

Accam byggde också upp till kvitteringen när han försökte dribbla sig mellan två försvarare. Han misslyckades men bollen hamnade hos Darijan Bojanic som helt ostörd fick promenera in i sidled i straffområdet och skicka upp bollen i nättaket.

Byggde om kraftigt

Helsingborgs ledningsmål ordnades av samma spelare men nu var det Bojanics skott som täcktes så att bollen hamnade hos Accam som snabbt uppfattade läget och placerade in 2–1.

Roar Hansen hade byggt om kraftigt i sitt lag och det såg stundtals bättre ut än i många tidigare matcher. Mikael Dahlberg kan hålla fast bollen i anfall. Darijan Bojanic visade att han har kvaliteter.

Djurgården visade också kvaliteter. Faltsetas, hårdjobbande eleganten och kreatören Simon Tibbling och Martin Broberg vann mycket boll och vände spel bra. Amadou Jawo var rörlig och oftast spelbar. Stefan Karlsson gjorde en riktigt bra defensiv insats mot David Accam även om han inte hängde med varje gång, men det gör ingen i allsvenskan.

Även om det var Djurgårdens match på slutet tvingades också Kenneth Höie i målet visa sin klass med bland annat en fantastisk räddning på avslut av Dahlberg från nära håll.

Vi får aldrig glömma

Efter en småsömnig mittperiod i första halvlek växte matchen i intensitet och framför allt lämnade vi Tele2 Arena med positiva tankar. Vi slapp mer våld och hat. Inte för att det som hände i Helsingborg är glömt, tvärtom får det aldrig glömmas.

Vi måste lära oss av historien och inse vad som är viktigt och vad som aldrig får upprepas.

Helsingborgs målvakt Pär Hansson gjorde också flera mycket fina räddningar. Kanske är han på väg mot den form som gjorde honom landslagsmässig, men framför allt kanske han och HIF med gårdagsmatchen fick ett avslut på det

trauma som dödsfallet vid Kärnan kom att bli för klubben.

Pär Hansson sa efter matchen på Tele2 Arena att det som hände i Helsingborg påverkade både lagets prestationer och klubben mer än många kunde förstå. Han använde till och med det drastiska uttrycket att klubben ”bara var timmar från sin existens”.

Det som var meningslöst våld sprunget ur en huligankultur stämplade hela staden Helsingborg och klubben HIF som våldsbrottslingar och fotbollen kändes mer futtig än någonsin.

Att vi slapp hämnd är förmodligen ingen definitiv vändning. Vi kommer att drabbas av fler huligandåd men dödsfallet i Helsingborg har väckt många till insikt om att våld i verkligheten kan få fruktansvärda konsekvenser.

Våld är ingen lek.

Fotbollen är det.