Garpenlöv: Ge mig ett KHL-lag i Stockholm

SPORTBLADET

Ett ”Stockholm Capitals” med de bästa svenskarna i Globen skulle lösa krisen

Tellqvist, Murray och Klasen skulle ta plats i Garpenlövs ”Stockholm Allstars”.

Djurgården sjunker som en sten i tabellen och är snart på direktkvalplats.

AIK och SSK ligger fast förankrade i botten på Hockeyallsvenskan.

Stockholmshockeyn har aldrig varit sämre.

Min lösning är ett Stockholm Capitals i KHL.

För fem år sedan, säsongen 2010-2011. hade vi Djurgården, AIK och SSK i elitserien som vår högsta serie då hette.

I dag är den bilden utraderad – totalt. Nu har vi ett SHL-lag Djurgården, som ligger i botten av SHL.

Huvudstaden har AIK och Södertälje, fast förankrade i botten av Hockeyallsvenskan. Om vi tittar på formkurvan 2015 har DIF, AIK och SSK sex förluster på de sju senaste matcherna.

Pilen pekar rakt ner, det ser inte bra ut.

Ett skräckscenario.

Det som en gång var en fördel för Stockholmslagen: sportsliga förutsättningar, matcharenor, utbildning, bra jobb, storföretag är numera ett minne blott.

I dag är det helt annorlunda.

Stockholmslagen har usla träningsmöjligheter, omoderna matcharenor och taskig ekonomi. Lägg även till att Stockholmstad inte byggt en ny ishall sedan 2001 trots att inflyttningen till Stockholm överträffat prognoserna och sedan 2010 flyttar det årligen in ett ”Skellefteå”.

I dag går det cirka 72 000 personer på varje ishall i Stockholm. Ja, ni läste rätt.

Det kan jämföras med cirka 30 000 personer per varje ishall ute i landet. Sedan finns längre resor, bilköer och dåliga träningstider vilket gör hockeymiljön sämre.

Stockholmsklubbarna, med sin begränsade och i vissa fall usla ekonomi, har svårt att konkurrera om de bästa spelarna och lagen blir grå och talanglösa utan topp- och stjärnspelare.

Jokerit spelar på helt annan nivå

Underhållningsvärdet på matcherna är många gånger under all kritik. Stockholm behöver ett stjärnfyllt lag där varje match har ett högt underhållningsvärde.

Vem vill inte se de bästa spelarna spela? Min lösning på det problemet är att sätta ett KHL-lag i Stockholm.

Varför inte väcka Lasse Anrells gamla lag till liv, Stockholm ­Capitals. Efter att ha rest runt i Europa och besökt lag i olika ligor och länder med miniserien Garpens Europa, måste jag erkänna att den största upplevelsen var när jag i Helsingfors såg Jokerit spela mot SKA Petersburg i KHL.

En fullsatt Hartwall Arena med två lag som kryllade av skickliga ishockeyspelare som Kovalchuck, Tikhonov, Cervenka och svenskarna Jimmie Ericsson, Tony Mårtensson, Linus Omark och målvakten Henrik Karlsson.

Kvalitén på matchen var hög där den individuella skickligheten, passningarna och mottagningarna plus farten var på en helt annan nivå än i SHL.

Det är väldigt sällan jag blir imponerad när två klubblag spelar en match i Europa, men det blev jag nu.

Sverige är redo för KHL

För Jokerit har flytten från finska SM-Liiga till KHL varit en succé. Det syns inte minst på intresset där Jokerit har snittat runt 10 800 personer, att jämföra med de runt 9 200 klubben lockade sista säsongen i SM-liiga.

Media har inte varit sena att haka på och det skrivs massor om KHL i finska tidningar. Det gynnar naturligtvis Jokerit i sin marknadsföring.

Jag tror att Sverige och Stockholm är ­redo för ett fristående lag ”Stockholm Capitals” som har Globen som sin ­hemmaarena.

Då kommer vi att få se ett lag som innehåller en stomme av de bästa svenskarna som inte spelar i NHL med några spetsspelare från övriga Europa.

Skulle höja intresset varje dag

Vem skulle inte vilja se ett Tre Kronor (Stockholm Capitals) varje match där det är både kvalité i spelet och hos spelarna?

Enligt mig kommer inte ett KHL-lag sätta käppar i hjulet på SHL eller Hockeyallsvenskan, Djurgården eller AIK – utan snarare tvärtom.

Det skulle lyfta ishockeyn och höja intresset i Stockholm, då de drygt två miljoner människorna har en möjlighet att få se europeisk topp-hockey varje dag.

Om vi sedan kan få med KHL-lagen i Champions Hockey League tycker jag att vi börjar närma oss hur jag tycker det ska se ut i Europa. Ishockeyn måste överleva och framförallt börja ta marknadsandelar i den tuffa konkurrens som råder inom sportvärlden.

Jag är osäker på reglerna och vet inte om det går att starta ett nytt lag som spelar i Sverige. Men kan Finland – varför skulle inte då Sverige kunna ha ett lag i KHL?

Så här skulle Stockholms KHL-lag se ut:

Målvakter

Henrik Karlsson

Mikael Tellqvist

Backar

Staffam Kronwall

Alexander Urbom

Ahnelöv Jonas

Tim Heed

Henrik Tallinde

Douglas Murray

Erik Gustafsson

Daniel Tjärnqvist

Forwards

Robert Nilsson

Linus Klasen

Niklas Person

Tom Wandell

Andreas Engqvist

Dick Axelsson

Nicklas Danielsson

Marcus Sörensen

Patrik Zackrisson

Tony Mårtensson

Oskar Möller

Daniel Bång

avJohan Garpenlöv