EM-hoppet lever efter ny dramatik

SPORTBLADET

Sverige besegrade Slovkien

Foto: Jonathan Person satte avgörande straffkast i slutet.

Det blev en ny rysare – men slutade med seger.

EM-hoppet lever för Sverige efter 75-72 mot Slovakien.

– Vi lever och ska fajtas till slutet. Det är så det här laget fungerar, säger förbundskaptenen Vedran Bosnic.

Efter förlängningsförlusten mot Rumänien var Sverige piskat att vinna mot Slovakien  i den tredje EM-kvalmatchen. Och precis som senast blev det en rysare.

Slovakien tog kommandot om ödesmatchen, men de svenska basketherrarna jobbade sig tillbaka.

Martin Pahlmblad var stekhet i den första perioden och ledde Sverige med 12 poäng.  I halvtid var ställningen helt jämn, 40-40.

Men efter paus kom rycket. Anfallet fungerade bättre än tidigare matcher och Sverige kunde gå ifrån till 64-48, mycket tack vare Joakim Kjellbom och Anton Gaddefors.

Person iskall

Hemmalaget hade dock inte gett upp. Minut för minut krympte avståndet och med en minut kvar av matchen var avståndet bara tre poäng, 71-68. Jonathan Person var dock iskall i slutminuten och satte fyra livsviktiga straffkast  vilket gjorde att Sverige kunde vinna med 75-72.

– Killarna var väldigt fokuserade och vi visste vad vi ville göra. Vi kom till plus 16, men i sista tappade vi fokus och lät dem komma tillbaka. Självklart handlar det om brist på erfarenhet och vi är lite rädda för att vinna matchen med det som hände mot Rumänien i huvudet. Men jag gillar att vi visar karaktär och aldrig låter dem komma ikapp, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Segern betyder att hoppet om EM lever vidare. Men vägen är fortfarande lång. Sverige måste med stor sannolikhet vinna mot Slovakien igen samtidigt som de besegrar Rumänien med mer än fem poäng på hemmaplan.

– Vi lever och vi ska fajtas till slutet. Det är så det här laget fungerar. Alla jobbar tillsammans och nu ska vi göra vårt bästa och försöka överraska mot Lettland, säger Bosnic.

Lettland på bortaplan väntar redan på onsdag för Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket