Holm: Larsson slog ”nya Serena Williams”

SPORTBLADET

Hon har kallats den nya Serena Williams sedan genombrottet i Australian Open förra året.

Frågan är inte om, utan när Sloane Stephens vinner sin första Grand Slam-titel.

US Open 2014?

Nej, Johanna Larsson klev ut på världens största tennisarena och slog en av tennisvärldens största talanger.

Foto: Sportbladets Stefan Holm.

Johanna Larsson fyllde 26 år tidigare i augusti och börjar bli, som de säger inom tennisen, gammal i gamet. Hon gjorde Grand Slam-debut 2010 och har med all tydlighet meddelat omvärlden hur saker och ting fungerar:

Ska hon vinna matcher i någon av de fyra största turneringarna är det på gruset på Roland Garros. I Australian Open, Wimbledon och US Open har hon blivit utslagen i öppningsrundan tolv gånger i följd.

Sedan kom US Open 2014. Svenskan spelade felfritt och besegrade Virginie Razzano med 6-0, 6-0 i öppningsmatchen. Det är en fantastisk prestation, även om den 31-åriga fransyskan spelade sin bästa tennis 2007 och har rasat till 183:e plats på rankingen.

Jag var övertygad om att Johanna Larssons inte skulle få mer att glädja sig över i årets US Open. Det var du också, om du ska vara ärlig.

Ordenligt upphaussad

Svenskan är 96:a på rankingen av en anledning och skulle möta hemmahoppet Sloane Stephens, som har blivit ordentligt upphaussad inför årets sista Grand Slam-turnering.

”IS SLOANE STEPHENS THE FUTURE OF AMERICAN TENNIS?”, undrade till och med modemagasinet Elle.

När klockan visade 17.00 och Eurosport visade cyklande män klev de ut på Arthur Ashe Stadium, världens största tennisarena som slukar en, två, tre... 23 155, 23 156, 23 157 åskådare.

Det är sådana stunder spelare som tvivlar krymper till statister. Det var där och då Johanna Larsson växte till en jätte. Hon slarvade bort första set, men slutade inte att tro på sig själv, kom tillbaka och vann med 5-7, 6-4, 6-2.

Slutscenen, när hon sträcker båda armarna i luften, är den vackraste bild svensk tennis har levererat i år.

– Hon spelade väldigt stabilt, samtidigt som jag inte tog tillvara på mina chanser. Sådant här händer alla. Jag är inte den första, och inte den sista, sa Stephens på den följande presskonferensen.

Den 21-åriga amerikanskan slog igenom förra året, då hon gick till semifinal i Australian Open, kvartsfinal i Wimbledon och åttondelen i både Öppna franska och US Open.

Slog barndomsidolen

I Melbourne slog hon, som ni säkert minns, sin barndomsidol, Serena Williams, i kvartsfinalen. Efter matchen berättade Sloane att hon hade en affisch på Serena på flickrumsväggen i Plantation.

– Nu får jag väl sätta upp en affisch på mig själv i stället, sa den då 19-åriga supertalangen.

Sedan gick det, som alltid når någon slår igenom inom tennisen, väldigt, väldigt snabbt.

Inför årets säsong tackade hon och hennes rådgivare på Lagardère Unlimited Tennis förbundstränaren David Nainkin för hjälpen och anställde Paul Annacone, som har coachat hyfsade spelare som Pete Sampras och Roger Federer.

Det, att ha en etablerad tränare och lukrativa sponsoravtal, är dock ingen garanti för framgång. Sloane Stephens är det senaste beviset på det. Jag misstänker att hon har svårt att hantera pressen, från fans, sponsorer, media, tävlingsledare och, inte minst, sig själv.

Hon väntar fortfarande på sin första WTA-titel och har inte överlevt åttondelen i någon av årets Grand Slam-turneringar. Det hjälpte inte att Thomas Högstedt ersatte Annacone tidigare i somras.

Större leende än Kalla

Jag vet inte vad den svenske topptränaren har för arbetsförhållanden, men jag är övertygad om att Sloane Stephens lägger mer tid på sidoaktiviteter än Johanna Larsson.

Amerikanskan har ett leende som inte ens Charlotte Kalla kan matcha och gör mycket riktigt reklam för Listerine. Förmodligen var det detta, av alla sponsoravtal, som fick Sloane Stephens att ägna en halv dag åt att möta fans hos USA:s ledande apotekskedja.

Jag vet inte vad Johanna Larsson gjorde vid samma tidpunkt, men det är inte uteslutet att hon stod på träningsbanan.

Ibland är det bättre att ingen tror på en, än att alla gör det.

Som hennes tränare Mattias Arvidsson twittrade före matchen:

”Ny dag. Bara möjligheter.”

Jag hoppas att han retweetar inlägget inför mötet med Jelena Jankovic.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis