Stenson kan explodera – men det kan McIlroy också

SPORTBLADET

Sportbladets Johan Linderstam på plats på Valhalla

LOUISVILLE. I ensam ledning, på väg mot sin tredje raka titel.

Och då finns det ändå stunder då Rory McIlroy inte ens spelar särskilt bra.

Foto: Sportbladets Johan Linderstam.

Ibland blir inte golf mycket mer händelserikt än så här, och på Valhalla i går fanns ögonblick då man nästan funderade om man borde monterat bort säkerhetsbältet från bilen och tagit med sig det ut på banan.

Det hände saker precis överallt och var man än stod och vart man än tittade så fanns det förstås något som man garanterat missade någon helt annanstans, och när publikvrålen ständigt steg mot himlen några hål bort funderade alla: vad hände? Och framför allt; vem hände det?

Det var kalasputtar upp och ner och birdies till höger och vänster och efter att Rory McIlroy kastat in en bogey i scorekortet på hål åtta och ännu en på hål tolv så tätnade plötsligt toppen på allvar, och för en stund hade vi en toppstrid som var så tät att det var en fem–sex spelare som delade på ledningen på tio slag under par, tätt följda av ett koppel andra.

Getingbo? Här pratade vi snarare om en hel jäkla biodling.

Tiger är en färglös skugga

Ytterligare en stund senare var dock ordningen på alla sätt återställd, för då hade McIlroy avslutat med tre birdies på de fyra sista hålen och tagit ett ensamt grepp om också den här tävlingen med en dag kvar att spela.

Det är ju sånt han gör, Rory. Spelar bättre när andra spelar bra och accelererar när andra tappar fart.

Nordirländaren har ju vunnit två tävlingar i rad, däribland British Open, och spelar med en högstanivå som ingen annan i golfvärlden ens kan mäta sig med (i alla fall sedan Tiger Woods på sin höjd är en färglös skugga av den spelare han än gång var).

Nu är 25-åringen på väg mot sin tredje raka titel, och han är det framför allt efter att inte ha spelat på sin topp. Under gårdagen gick han fyra slag under par och ändå kände alla som tittade på att det fanns ganska mycket kvar att hämta, och styrkebesked blir väl inte mycket tydligare än så.

Eller som Henrik Stenson sade:

– Man måste spela fem slag bättre än världens bästa spelare för att fixa det här.

Puttern har varit glödhet

Samtidigt har McIlroy haft riktigt dåliga dagar under både våren och sommaren, även om de förvisso oftast inträffat på fredagarna, men dyker de upp en sådan nu är 38-åringen en av dem som kan utmana.

Stenson är numer van vid att befinna sig i den här situationen och på både Masters och US Open spelade han till sig bra placeringar med en putter som var iskall.

Den här veckan har den i stället stundtals varit glödhet och får han bara avsluta med en runda där alla delar av spelet stämmer kan han plötsligt explodera.

Problemet?

Att Rory McIlroy också kan det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf