Hamilton diskas – mister tredjeplatsen

avAnna Andersson, Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pinsamt – det är McLaren som har fuckat upp”

Foto: Reuters
Lewis Hamilton förlorar tredjeplatsen från Australiens GP.

Lewis Hamilton anklagas för att ha ljugit – och diskas från Australiens GP.

Och Jarno Trulli får tillbaka sin tredjeplats.

Stewardsen kallade både Jarno Trulli, Toyota och Lewis Hamilton McLaren-Mercedes till ett ytterligare möte i Malaysia, anledningen var den omdiskuterade situationen i Australien då Jarno Trulli passerade världsmästaren samtidigt som säkerhetsbilen var ute. Trulli var sedan trea i mål, men fick ett tidsstraff på 25 sekunder och britten fick pallplatsen.

Men ändrar FIA ändrat sitt beslut.

”Inget jag kunde göra”

Lewis Hamilton diskas och Jarno Trulli får tillbaka sin pallplacering. Lewis Hamilton blev plötsligt så långsam att italienaren inte hade något annat val än att köra om honom, även om säkerhetsbilen var ute.

– Lewis körde om mig, men plötsligt saktade han ner och körde ut mot sidan, jag trodde att han hade något tekniskt problem och körde om. Det fanns inget annat jag kunde göra, har Jarno Trulli sagt.

Bakgrunden är att Hamilton körde om Trulli när säkerhetsbilen var på banan, men italienaren hade då bilens alla hjul utanför banan vilket gjorde omkörningen tillåten. Sedan släppte Hamilton tillbaka Trulli efter stallorder, helt i onödan, och efter loppet hävdade Hamilton att han inte alls släppte förbi sig Trulli med vilja.

McLaren gav stallorder

En lögn, visade det sig.

Journalisten Adam Cooper på Autosport grävde fram historien och fick FIA att lyssna på radiotrafiken från loppet, och där fanns McLarens stallorder med.

– Det hela är mycket pinsamt för McLaren. Det är de som har fuckat upp. De har sagt åt honom att släppa förbi Trulli vilket han inte alls behövde, säger Viasat Motors expert Eje Elgh.

– Det förvånar mig mycket då alla vet att FIA har tillgång till all information, och det är extra dumt med tanke på vilket fantastisk lopp Hamilton gjorde och så förstörs allt av den här löjliga incidenten.

McLarens stallchef Martin Whitmarsh kontrar:

– Lewis har sagt sanningen, säger han och bekräftar att de accepterar beslutet om diskning och inte heller kommer att protestera mot det.

– Inte för att vi inte har någon chans utan för att vi inte orkar lägga energi på något sådant, menar Whitmarsh.

Diskningen innebär att Toyota nu har platserna tre och fyra från Australiens GP.

– Jag är väldigt glad, jag ville bara ha rättvisa och det fick jag, säger Jarno Trulli till Autosport.

– Jag är glad för min skull, för teamet och jag måste tacka FIA för att de tog upp fallet igen. Det är inte ofta de gör så.

Vill inte kommentera Hamilton

Däremot vill han inte kommentera Lewis Hamiltons agerande:

– Jag känner inte till bevisen eller vad de undersökte och kan inte uttala mig om det. Jag är bara nöjd med min placering och hur jag aggerade på banan.

FIA ska även höra Sebastian Vettel, Red Bull en gång till skriver Motorsporttotal och tysken hoppas på att han slipper flyttas tillbaka tio positioner i starten av söndagens GP. Han bestraffades för kollisionen med Robert Kubica, BMW.

Mer information lär följa under dagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1