UR-uselt, Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrik Thornéus: ”...och återväxten ser inte heller speciellt ljus ut”

Anja Pärson och Sverige lämnar fiasko-VM – men vad kommer bakom henne?
Foto: BILDBYRÅN
Anja Pärson och Sverige lämnar fiasko-VM – men vad kommer bakom henne?

VAL D’ISÉRE. Anja Pärson gjorde fiasko i VM, men jag är övertygad om att hon är tillbaka till OS i Vancouver nästa år.

Det som är mer oroande är vad som kommer efter henne?

Inte mycket – är jag rädd.

Vi har haft enorma framgångar i alpint genom åren, men toppen i svensk utförsåkning har aldrig varit speciellt bred. En snabb titt i resultatlistorna från mitten av 70-talet och framåt ger oss kända namn som Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson.

Tre enmanslandslag – i stort sett.

Dessa karriärer har överlappat varandra på ett angenämt sätt och vi har vaggats in i känslan av att Sverige är en alpin stormakt.

Men ingenting kunde vara mer fel. Misslyckandet i Val d’Isère är ett lysande exempel på det. Förbundskapten Thomas Stauffer pratade inför VM om två–tre svenska medaljer och det blev noll.

Pärson en gåta i VM

Varför, undrar ni?

Jo, Anja Pärson gjorde fiasko och då gjorde Sverige också det. Med lite tur kunde Jessica Lindell Vikarby, Johan Brolenius och Maria Pietilä Holmner stått på pallen, men det var mer en förhoppning än en realistisk målsättning.

Anja Pärson var en stor gåta i VM. Jag har varit på plats i Val d’Isère och sett henne dagligen i två veckor. Utan att kunna sätta fingret exakt på vad det är så är det någonting som inte stämt för Tärnabys snödrottning under mästerskapet.

Hon har gått omkring i VM-byn och sett närmast likgiltig ut. Bara en gång – efter uråkningen i störtloppet – har hon visat känslor och det är högst märkligt. Tidigare år har vi sett henne svära efter uråkningar, vi har sett henne gråta efter misslyckanden och sett henne bryta stavar i ren ilska – men inte i Val d’Isère.

”Fick en mindre chock”

Hon klagade på backen dag ett och kanske var det redan på inåkningen av hanget som VM avgjordes för hennes del? Anja har aldrig trivts när det varit för brant och i Val d’Isère var båda tävlingsbackarna – där tjejerna körde – rena väggarna.

Hon fick en mindre chock.

Här måste de svenska ledarna se sig i spegeln – och ta på sig en del av skulden. Medan konkurrenter som amerikanskan Lindsey Vonn åkte till Frankrike i fjol våras för att bekanta sig med den nya backen, ställde svenskarna in ett tänkt träningsläger i Val d’Isère på grund av dåligt väder.

Hur tänkte ledningen där? Förbundskaptenen Thomas Stauffer erkände i går att damerna inte var helt förberedda inför VM och det kan nog alla skriva under på. Åkarna själva har valt att ligga lågt, men jag gissar att en sådan som Anja Pärson varit fly förbannad på upplägget inför VM.

I Åre-VM 2007 tog Sverige sju medaljer och i Val d’Isère blev det noll. Nästa gång handlar det om OS i Vancouver och då är det tid för revansch.

För Sverige.

Eller rättare sagt: för Anja Pärson.

Hon är ensam i den absoluta toppen och det finns ingen som är i närheten av att hota henne i laget.

Återväxten ser inte heller speciellt ljus ut, så den stora frågan är vad som händer om Anja Pärson gör allvar av sitt hot att sluta efter Vancouver?

Svensk utförsåkning hänger på henne.

Större är inte bredden.

Publicerad: