Mejla

Stefan Alfelt

Babyhökarna är på väg att besegra alla. Kan räcka till eliten.

SPORTBLADET

MALMÖ. Hallelujastämning i ett fullsatt Malmö arena och plötsligt är Malmö Redhawks också populärt i Sverige utanför Malmö.

Babyhökarna är på väg att besegra alla.

Det kan räcka till kvalserien – och kanske till och med längre än så.

Efter Redhawks pinsamma 2–3-förlust hemma mot Oskarshamn första söndagen i januari skrev jag: ”när jag lämnar Malmö arena funderar jag på om Percy inte byggt ett mausoleum. En praktfull minnesbyggnad på Malmöhockeyns grav.”

Det är en evighet tillbaka.

Allt är annorlunda i dag.

Intresset för Malmöhockeyn har inte levt lika starkt som nu sedan Malmö var på väg upp i Elitserien förra gången 1990. Inget engagerar lika starkt som ett lag som mot alla odds är på väg uppåt i seriesystemet.

Skillnaden mellan det tafatta tröga lag som gjorde bort sig mot Oskarshamn och gårdagens taggade hungriga gäng är enorm.

– Nu växer det upp nya blommor. De vill växa så de nästan spricker. Du behöver bara vattna lite på dem så kommer de direkt, säger nye tränaren Göran Karlström om babyhökarna som kommit in och lyft laget med sin vilja att överraska.

Många myter kring Malmö

Sen Percy Nilsson köpte Malmö till framgång har det skapats många myter som levt kvar alldeles för länge. Tunga Malmö pratades det om i åratal efter att laget slutat tackla.

Storsatsningar och stjärnor är ord utan belägg som använts rent slentrianmässigt om Malmö, även under de senaste åren då truppen varit medelmåttig.

Det enda sanna har varit att Malmö överbetalat föredettingar i hopp om att återigen kunna köpa sig till framgång.

Det som nu händer sätter fingret på Malmös misslyckande efter storsatsningen. Under alla Elitserieår har Malmö haft en väldigt bra ungdomsverksamhet som man inte vågat tro om att kunna skapa nya egna stjärnor.

Hockey är inställning. Vilja att vinna.

Är du inte hungrig och laddad spelar det ingen roll hur bra du är rent tekniskt.

Så länge rödhökarna mest ville lyfta en rejäl lön en gång i månaden fanns ingen riktig segervilja. Klart att alla ville vinna matcherna, men man ville inte lika hett som de unga som nu har fått chansen.

En som har tänt till enormt är Malmösonen Carl Söderberg. Han var helt enkelt fantastisk mot AIK. Ihop med supertalangen Victor Öhman och danske Nichlas Hardt bildar han en kedja som faktiskt kan föra Redhawks ända till Elitserien.

Okej att AIK visade dålig inställning och att de tidigare segrarna för babyhawks kommit mot lag på nedre halvan, men det är sättet som Malmö spelat till sig segrarna som är avgörande. Med hungern följer ofta kvalitet.

Publiken har tänt till

Den svårflörtade Malmöpubliken har också tänt till. 12 262 åskådare är en fantastisk publiksiffra för en tabellmässigt medelmåttig allsvensk match. Och det blir ännu fler nästa fredag mot Almtuna.

13 000 åskådare på en allsvensk match mellan Malmö och – Almtuna!

Hur otroligt är inte det?

Malmö vann över AIK därför att man hade en mycket hetare vilja att vinna, plus ett par avgörande detaljer.

Som när AIK:s målvakt Fredrik Holmgren trodde att perioden var slut och nickade (!) ut Don MacCleans fösare från blå så att pucken hamnade på Robin Alvarez klubba. Målet betydde 4–2 och gjordes i den absolut sista sekunden av andra perioden.

Ett mål som helt knäckte AIK. Sista perioden var helt Malmös inför jublande läktare som redan i andra perioden låtit vågen rulla runt Percys enorma arena.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert: