En infekterad fråga i OS-byn

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Efter guldskimmer och silverglans parkerade ett stort svart moln över skidlandslaget.

Stafettuttagningen på damsidan gav syre åt en mycket infekterad fråga som nu skapar oreda i OS-byn.

Att Hanna Falk petas är förvånande, men är det fel?

Anna Haag kan besvara den frågan.

Den mysiga stämningen kring damlaget i längd pyser.

Vad som sker inne i OS-byn vet vi inte riktigt, men vi vet att lagets eget spelregler testas rejält.

Hanna Falk delar lägenhet med stafettåkarna Charlotte Kalla och Ebba Andersson. För ett par kvällar satt de på rummet och firade Charlotte Kallas guld. Hanna Falk tog medaljen i handen, kände på guldklimpen och var imponerad av både dess tyngd och ägarinnans skicklighet.

Hanna Falk står sina lagkamrater nära och gör i detta säkerligen allt för att följa riktlinjerna "du får vara besviken, men ska vara en god lagkamrat".

Frågan är hur hon ska hantera den utmaningen efter petningen i stafettlaget. Hur ska hon gräva ner sina känslor och vara den goda lagkompisen när drömmar släcks och förhoppningar brister.

Ja, genom att vara professionell vilket vi utgår från att Hanna Falk är.

Kanske inte så smart

Men nu har hennes tränare Niclas Grön eldat på. Något som kan vara nyttig då uttagningen ifrågasätts, men kanske inte så smart för Hannas egen skull just nu.

Redan i går kväll fick vi en föraning om känsligheten kring stafettuttagningen.

Charlotte Kalla uppmanades av journalistkåren att säga vilka hon ansåg skulle köra, men stjärnan vägrade svara och hänvisade diplomatiskt till landslagsledningen, rädd för att upprepa sitt misstag från i fjol.

Och om vi ska förstå dynamiken kring vilka känslor som väcks låt oss backa ett år.

Inför VM "agerade" i Lahtis Charlotte Kalla på uppdrag av tidningen Expressen förbundskapten. Stjärnan tog ut junioren Ebba Andersson i stafettlaget.

Det var precis efter att Charlotte Kalla passat stafettpinnen till Hanna Falk i världscupsloppet på sprintstjärnans hemmaplan Ulricehamn.
”Bråket” blossade upp, men svalande inför avresan till Finland.

Under VM fick Hanna Falk aldrig chansen i stafetten. Det blev Ebba Andersson som slog sig in och Anna Haag som fick nytt förtroende.

Hanna Falk var rejält besviken då, Niclas Grön med. Precis som nu.

Svaret får vi i morgon

Detta är en fråga som skapar irritation och jag tycker att Niclas Grön har all anledning att ifrågasätta jävsituationen kring vissa åkare.

Alla åkare i landslaget har personliga coacher. För flera av dem – som Anna Haag – är den personliga tränaren en av landslagets två damtränare: Ole Morten Iversen eller Johan Granath.

Förbundskapten Rikard Grip poängterar att det är han som fattar beslutet. Men han påpekar i samma veva att han förstås talar med tränarna. Därmed återstår det för parterna att hålla egna intressen, en egen omedveten vilja stången.

Till själva sakfrågan då: är uttagningen rätt eller fel?

Svaret får vi förstås först i morgon.

Jag trodde att Rikard Grip skulle ge Hanna Falk chansen, men hade föraning om att han kanske ändå skulle luta sig mot Anna Haag, som så många gånger förr.

Ser vi till resultaten i klassisk distans gör han rätt.

Ser vi till formen gör han fel.

Ser man till helheten tror jag båda alternativen är och hade varit en chansning.

Finns formen där?

Vi vet inte hur Hanna Falk, med en sprint och ett millopp i kroppen, hade hanterat ett nytt race. Rent mentalt tror jag, men är inte övertygad om, att hon har vuxit nog för att hantera pressen.

Anna Haag vet vi levererar under press, det är en fighter som inte ger sig och som är skicklig på att bita sig fast i hasorna på konkurrenternas skidor.

Men frågan är om formen finns där. 32:a i lördags i skiathlon, med 24:e bästa tid på den klassiska sträckan. Det är inte tillräckligt imponerande.

Ska vi snegla bakåt i tiden ser vi en annan trend.

På VM-stafetten i fjol hamnade Anna Haag åtta sekunder efter när norskan Maiken Caspersen Falla ryckte. På OS 2014 räddades Anna Haags tredje sträcka, hon tappade över 20 sekunder, av Charlotte Kallas bragdhämtning.

Hur debatten kring stafetten slutar vet vi i dag.

Anna Haag kan ge svaren redan på första sträckan.

Hon bär inget som helst ansvar för uttagningen, det gör Rikard Grip. Men hon kan med sin prestation försvara den.

OS-höjdare – 17 februari 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM