F1-kriget fortsätter

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

FIA och F1-teamen fortfarande inte överens

Foto: LUKE MACGREGOR
Max Mosley på Heathrow.

FIA och F1-teamen hoppades på en lösning.

Men istället fortsätter kriget.

I dag träffades FIA och F1-teamen på Londons flygplats Heathrow för att diskutera sportens framtid. FIA vill ha en övre budgetgräns och två reglemente, teamen vill däremot ha ett reglemente och en långsammare kostnadsreducering.

Men parterna kom inte fram till någon lösning.

Backar inte

Enligt Max Mosley, FIAS president var det ett ”vänskapligt möte”, men FIA vill inte backa från den övre budgetgränsen på 465 miljoner kronor.

– Det slutade med att teamen gick i väg för att diskutera om de kunde hitta en bättre lösningen än en övre budgetgräns, citerar Max Mosley av Motorsporttotal.

– Vi förklarade att den 29 maj är det datum som gäller för alla teams om vill vara med nästa år eftersom den är offentlig och vi inte får ta i från eventuella nykomlingar deras chanser.

För teamen har det faktum att FIA vill ha två reglementen till nästa säsong, en för de som håller sig inom den övre budgetgränsen på 465 miljoner kronor och en för de som inte gör det, varit den viktigaste frågan. Men Max Mosley menar att om alla accepterar den övre budgetgränsen så är det bara frågan om ett reglemente.

– Vi kan inte förstå varför någon skulle vilja lägga ner mer pengar än den övre budgetgränsen, säger Max Mosley.

”Gälla för alla”

– Det är så här ingenjörerna vill ha det. Det handlar om ett beslut mellan större frihet och mindre finansiella möjligheter, eller mindre frihet när det gäller reglerna men en större finansiell frihet.

Bernie Ecclestone som också var med på mötet sade efteråt:

– Vi bestämde att det bara ska vara ett reglemente och att det ska gälla för alla.

Vad teamen är överens om är ännu inte känt, men under mötet kom det fram att Ferrari har valt att stämma FIA i en fransk domstol för att försöka stoppa reglerna för 2010. Ferraris president Luca di Montezemolo var inte med på mötet eftersom hans far nyligen gick bort och stallet representerades istället av teamchef Stefano Domenicali.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1