Alfelt: ”Sista steget mot att bli störste svensken genom tiderna”

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
Ibra – störst av alla?
SPORTBLADET

MALMÖ. Zlatan Ibrahimovic i Barcelona – det kan vara sista steget mot att bli den bäste svenske fotbollsspelaren genom tiderna.

Sett till skicklighet är Zlatan redan den störste, men han måste ha meriterna som kvalificerar honom till det historiskt för att bli det.

Jag tror att det är därför som Zlatan flyttar till Spanien. Han kommer inte längre i Italien. Inter vinner aldrig Champions League med det lag man får i år.

När Inter försöker hålla honom kvar med att höja en redan provocerande hög lön visar man hur lite man har förstått. Zlatan är redan så rik han någonsin behöver bli sett till ekonomiska aspekter. Hans drivkraft är en annan som är lika stark i den privilegierade situation han tagit sig till – sökandet efter bekräftelse och erkännande.

Zlatan har redan uppnått fantastiskt mycket. Seriesegrare med Ajax och sen ett perfekt facit i Italien med ligatitlar varje år för både Juventus och Inter. Att han inte fått behålla dem han vann med Juventus beror som alla vet på omständigheter utanför de aktiva spelarnas möjligheter att påverka. Ännu har jag inte hört någon som påstått att Juventus inte hade tagit ligatitlarna även om att allt hade gått rätt till i styrelserummet.

Italienska ligan är urvattnad i dag. Inte i närheten av att vara den dominant som Serie A var under 1990-talet då alla världens riktigt stora spelare lockades dit av pengar och möjligheter till ära. Till och med José Muorinho har ju sagt att Inter inte är det lag han hade förväntat att få ta hand om. En tydlig signal om att Champions League inte är realistiskt att vinna och eftersom Inter varit totalt dominant och förmodligen blir så även den här säsongen kan ligan som sån inte heller konkurrera kvalitetsmässigt med den engelska och spanska.

Zlatan har säkert känt så länge och han vet att det bara är en handfull lag som har chans att vinna, även om man aldrig kan utesluta överraskningar.

Inte ens Arsenal kan väl räknas in bland favoriterna längre och då har vi bara ett försvagat Manchester United, Liverpool, Chelsea och de två spanska jättarna Barcelona och Real Madrid kvar.

Det har varit dessa fem som Zlatan har velat till och då allra helst till någon av Real eller Barça och trots Reals enorma satsning tror jag att det som nu sker är det allra bästa för hans möjlighet att vinna titeln han jagar.

Real Madrids satsning är enorm och ingen kan hävda annat än att man köpt fantastisk kvalitet, men många stora individualister tar ofta tid att foga samman till ett riktigt bra lag. Där har Barcelona en fördel eftersom man byter få spelare och kan behålla sitt anfallsspel.

Att Zlatan klarar att ta över efter Eto'o tror jag definitivt. Eto'o är en renodlad målskytt. Zlatan är en målskytt men också så mycket mer. En effektiv artist och man ska inte underskatta betydelsen för Barcelona att man köper en dokumenterad vinnare.

För landslaget spelar det ingen roll var Zlatan spelar.

Det landslag vi har nu är inte optimerat för att utnyttja honom fullt ut. Ska Zlatan hinna vinna något med landslaget vore det bästa som kunde hända att ledningen ger upp försöken att nå VM i Sydafrika och direkt startar den generationsväxling som ändå snart måste ske. U21-landslaget innehåller tillräckligt många intressanta talanger för att det ska vara värt att ta den risken nu direkt.

Historien som Zlatan måste besegra med en Champions Leaguefinal är alla de vars meriter fortfarande måste vägas tyngre än hans ligatitlar. Vi har Gunnar Nordahls målfacit i Italienska ligan när den var världens störste och ändå rankar italienarna Nisse Liedholm som större. Tomas Brolin kom med i världslaget efter VM 1994. Henke Larsson har vunnit det mesta han kunnat vinna och har dessutom ett VM-brons.

Att Zlatan Ibrahimovic är en bättre fotbollsspelare än alla dessa extremt framgångsrika spelare som Sverige haft är jag helt säker på. Han är en unik talang som mognat till en unik spelartyp, men så länge han inte har meriterna dokumenterade stannar erkännandet vid en känsla.

I Barcelona kan han äntligen bli den störste.