Friidrottens Dream Team

SPORTBLADET

Wennerholm: Med hyfsade förhållanden krossar Bolt världsrekorden i VM

Trivs ihop Yohan Blake, Usain Bolt och Daniel Bailey tränar tillsammans. Alla tre imponerade stort i går.

PARIS. Förra året slog blixten ner i sprintvärlden och stavades Usain Bolt.

Senaste veckan har jag lärt mig två nya namn.

Daniel Bailey, 22 och Yohan Blake, 19.

Friidrottens nya Dream Team och alla från samma sprintfabrik på Jamaica.

Gemensamma nämnaren heter Glen Mills.

Sprintguru hemma på Jamaica och även huvudcoach – eller förbundskapten som vi säger i Sverige – för det jamaicanska friidrottslandslaget.

Att Usain Bolt slog till med en ny uppvisning i världsklass i busvädret i Paris i går förvånar mig inte ett dugg. Jag såg honom springa på 19,59 på 200 meter under ännu mer hällande regn i Lausanne häromveckan.

Han är en unik talang. Med halvhyfsade förhållanden i VM i Berlin kommer han att krossa sitt eget världsrekord på både 100 (9,69) och 200 meter (19,30).

Kompisarna imponerade

Det som förvånade mig var däremot att hans två träningskompisar krossade sina knappt veckogamla personliga rekord på 100 meter. Killar jag knappt hade hört talas om innan den här säsongen.

19-åringen Yohan Blake har visserligen det jamaicanska juniorrekordet på 100 meter (10,11), men i fjol sprang han 10,20 som bäst.

Då bytte han tränare till Glen Mills och i går satte han nytt personbästa med 9,93, efter att ha gjort sitt livs första lopp under tio sekunder så sent som i Rom för en vecka sedan (9,96).

I Rom kunde jag förstå att det gick undan i den 30-gradiga värmen. Men att det skulle gå ännu fortare för Blake i går fanns inte på radarn.

Samma sak med 22-årige Daniel Bailey.

I Rom sprang han skrattande i mål, samtidigt som han psykade Asafa Powell i ett av försöksheaten och trippade in på nya personbästat 9,96.

I går sänkte han den tiden till 9,91 – i regn, motvind och kyla.

Bailey är från ögruppen Antigua & Barbuda, två öar små som knappnålshuvuden på en karibisk karta.

Men han tränar under samma Glen Mills på Jamaica och jag tycker det ser ut som Bailey har en kapacitet som pekar mot en medalj i VM i Berlin.

Misstankar om doping

Så vad är det som händer?

Har gamla dopninglaboratoriet Balco ett hemligt dotterföretag på Jamaica?

Historien har gjort fler än mig skeptiska i en friidrottsvärld där i stort hälften av alla sprintmästare åkt fast och blivit avstängda.

Jag minns att jag såg på Marion Jones som jag nu ser på Usain Bolt. En extrem talang som inte behövde dopa sig för att vara bäst. Sedan visade det sig att Marion hade ungefär samma apoteksräkningar som Michael Jackson.

Nu är det inte Bolt som väcker de här tankarna.

Det är kompisarna Blake och Bailey.

Jag hoppas vid Gud att jag har fel.

Jag tror inte friidrotten skulle överleva en skandal i den storleksklassen.

ARTIKELN HANDLAR OM