Krismöte direkt: ”Ska analysera”

Grip: ”Gäller att jobba stenhårt nu”

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Direkt efter stafettfiaskot höll förbundskapten Rikard Grip ett kortare krismöte med vallachef Urban Nilsson.

Nu görs noggranna analyser kring vad som gick snett.

– Det är när det går dåligt man lär sig av sina misstag, säger Nilsson.

Sverige drömde om medalj.

Men stafetten förvandlades till en ren och skär mardröm.

En vallamiss modell större grusade alla chanser och efteråt gick vallachef Urban Nilsson ut och tog på sig skulden.

– Det är jag som styr loket och jag får be om ursäkt till grabbarna (åkarna) och alla där hemma. Vi vill ju vara med och kriga om medaljer men i dag gjorde vi bort oss, säger han.

Så, vad var det egentligen som gick snett?

Nilsson säger att han ”bommar organisationsmässigt”, men när Sportbladet ber honom utveckla vad han menar svarar han bara, lite kryptiskt, att:

– Det gäller att pricka rätt och att alla har sin position. Jag tycker vi brukar lyckas med det. I dag gör vi det inte. Vi är 13 vallare där uppe (i vallaboden) och alla jobbar stenhårt, men idag får vi inte ihop helheten. Men alla där uppe har gjort allt de kan, alla är jävligt duktiga.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

”Vi ventilerade”

Direkt efter loppet – där Sverige alltså slutade femma och var långt ifrån medalj – satte sig Urban Nilsson ner tillsammans med förbundskapten Rikard Grip i ett kortare krismöte.

Vad pratade ni om, Rikard?

– Vi bara ventilerade hur det hade varit där ute, hur vi uppfattade situationer och hur det har fungerat, säger Grip.

Vad är analysen?

– Att vi inte prickade rätt, helt enkelt. På de två första sträckorna, på materialsidan. Men det är inte en enskild individs fel.

Hur går ni vidare nu, du och vallateamet, för att se till så att det inte händer igen?

– Vallateamet är professionella, de jobbar metodiskt och strukturerat. De kommer så klart göra analyser av det som hände här och varför det blev som det blev. Det är extremt små marginaler som kan göra skillnaden.

Görs det något redan i kväll eller agerar ni först i morgon?

– De (vallateamet) har garanterat redan börjat med en analys där uppe i vallaboden. Sen gäller det också att kunna stänga boken, bläddra blad och börja titta framåt, säger Grip.

”Jobba stenhårt”

Nästa tävlingsdag är inte förrän på onsdag.

– Så vi har två dagar på oss att blicka framåt och fokusera. Vi ska komma riktigt hungriga till teamsprinten och kriga oss till medalj. Det finns flera tävlingar kvar att åka, tävlingar där vi har väldigt goda medaljchanser. Det gäller att jobba stenhårt hela vägen in i mål innan vi viker in årorna, säger Rikard Grip.

Vallachef Urban Nilsson blickar också framåt.

– Vi får sätta oss ner i kväll och analysera vidare kring vad vi skulle kunna gjort annorlunda. Men det är också när det går dåligt man lär sig av sina misstag, säger han.

”Bra det kommer fram”

Bortsett från söndagens haveri har de svenska åkarna varit nöjda med sina skidor.

– Vi har haft fantastiskt fina skidor andra tävlingsdagar, säger Charlotte Kalla när vi träffar henne senare på kvällen.

Det var framförallt Jens Burman och Daniel Rickardsson – som körde de två första sträckorna i klassisk stil – som hade problem med sina skidor i herrstafetten.

Charlotte, är det oroligt att det här kommer mitt under OS med tanke på tremilen i klassisk stil (på söndag)?

– Jag har inte koll på vad prognoserna säger för söndag, det har svängt ganska mycket. Men det är bra att det kommer fram vad det är. Man ser att killarna kämpar och sliter för vad det var värda. I dag får de inte göra sig rättvisa., säger Kalla.

Tre OS-fakta om längdskidor 00:45

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM