Vlhova knäckte Shiffrin i storslalomen

avJacob Larsson, Malin Wahlberg

ÅRE. Det blev jämnt mellan toppåkarna.

Till slut stod det klart att Petra Vlhová knäckte Mikaela Shiffrin för Slovakiens första VM-guld någonsin.

– Äntligen har jag visat alla vem Petra från Slovakien är, säger Vhlova.

Vem skulle ta guldet i Åres storslalom?

Regerande världsmästarinnan Viktoria Rebensburg? Regerande OS-mästarinnan och storfavoriten Mikaela Shiffrin? Eller kanske rent av Frida Hansdotter eller Sara Hector?

Svaret blev Petra Vlhová, 23.

Slovakiskan, som gjort en stark säsong och varit på pallen i världscupen flera gånger kunde knipa den ädlaste valören i byiga vindar, före just Rebensburg (som tog silver) och Shiffrin (brons).

– Det betyder väldigt mycket, det är min första guldmedalj för mig och för mitt land så det är en fantastisk dag. Jag är så stolt. Äntligen gjorde jag två perfekta åk, med lite misstag, säger Vlhová.

”Är så stolt”

Det är första gången Slovakien tar ett VM-guld i storslalom.

– Det är fantastiskt. Jag är så stolt. Äntligen har jag visat alla vem Petra från Slovakien är, säger 23-åringen som var 14 hundradelar före Rebensburg och 38 hundradelar före Shiffrin.

Den sistnämnda, som leder världscupen i år, fick alltså nöja sig med ett brons. Medaljen var Shiffrins andra i Åre. I Super-G blev det guld.

– Jag älskar att tävla i Åre, men för att vara ärlig är det tuffa förhållanden. Det är tufft. Vi vill ha VM på ett ställe som har de bästa förutsättningarna för succé, inte bara för tävlingarna utan också för förhållandena, säger amerikanskan.

Starka blågula andraåk

För svenskorna blev det till slut en ganska rolig tillställning. Efter ett mediokert förstaåk slog Sara Hector till med ett dunderåk i andra och slutade topp 10, på en sjunde plats. Frida Hansdotter blev elva och Ylva Stålnacke, som också gjorde ett starkt sistaåk, slutade på plats 14.

– Att få uppleva det här var verkligen otroligt häftigt. Jag vill tacka alla som kom och kollade, säger en glad Sara Hector efter tävlingen.

Frida Hansdotter var halvnöjd med sin insats.

– Okej. Det är klart att jag hade velat med. Jag har varit stabil runt tionde plats hela säsongen. Sedan är det klart man velat vara sexa här i stället för i Maribor till exempel, men det är sådant man får önska, säger 33-åringen och hyllar segraren Vlhova.

”Kul med en liten skräll”

– Jättekul för Petra (Vlhova). Hon har jobbat hårt för det där. Också kul med en liten skräll, säger Hansdotter.

Är du förvånad över att Shiffrin inte tar mer än brons?

– Nej, det är så fantastiskt duktiga tjejer här. Har man inte en toppendag är någon annan där uppe. Bara att hon tar medalj är bra. Det är ett fantastiskt resultat och jag hoppas hon är nöjd med det.

I morgon, fredag, avgörs herrarnas storslalom, med bland annat Matts Olsson. Precis som i dag startar tävlingen 14.15.

 

LÄS MER: VM i Åre 2019 – allt om alpina mästerskapet

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM