Moa Hjelmer: ”Det är ingen hobby vi håller på med”

avMagnus Wilsson

Foto: JERKER IVARSSON
Moa Hjelmer jagar biljett till inomhus-EM.

Tvåbarnsmamman och friidrottsstjärnan Moa Hjelmer står upp mot samhällets normer.

Även kvinnor ska kunna elitsatsa som förälder.

– Men vill man skaffa barn så är det bäst att vara man helt enkelt, säger hon.

Fyra månader efter att Moa Hjelmer födde sitt andra barn var hon tillbaka på banan i slutet av maj 2017. Nu vill hon för att förändra en förlegad syn på kvinnliga idrottare som vill fortsätta elitsatsa efter graviditeten.

– Det har blivit väldigt tydligt nu när jag är på andra sidan av att vara en kvinna som har blivit mamma och vill fortsätta idrotta. Hur svårt det är och att det finns en samhällssyn där vi tidigare tyckte att en kvinna inte kunde kombinera ett vanligt arbete med barn, men i idrotten är det egentligen fortfarande samma syn, säger hon.

– Skaffar du barn så är karriären över.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Och att vänta tills efter karriären är inte något bra alternativ. Då många elitidrottare håller sig hela, friska och i god fysisk form tillåts de hålla igång på elitnivå allt längre upp i åldrarna.

– Men att fylla 40 och sedan skaffa barn, det kanske inte passar så många. Man vill kombinera, säger Moa Hjelmer.

”Diskrimineringsfråga”

Efter att ha gått igenom två graviditeter har hon lärt sig att kroppen påverkas väldigt mycket. Det tar tid att komma tillbaka, men hon, som siktar mot inomhus-EM, är ett av alla de exempel som visar att det går.

– Det är klart att kroppen har förändrats. Det är ju en total förändring av kroppen som pågår i nio månader. Jag har fått förstå att man börjar nästan om från noll när man väl börjar igen, säger hon.

– Men i dag när idrotten blir mer som ett yrke och vi blir yrkesverksamma, då blir det en diskrimineringsfråga. Det är ingen hobby som vi bara håller på med vid sidan av. Men vill man skaffa barn så är det bäst att vara man helt enkelt.

Svåra frågor och gamla strukturer

I slutet av november 2017 berättade Moa Hjelmer om hur hon hade blivit våldtagen i samband med Finnkampen 2011 av en annan aktiv friidrottare. Ytterligare fyra personer hörde då av sig vilket fick förbundet att starta en egen granskning för att se hur utbrett problemet var.

– Friidrottsförbundet gjorde en del åtgärder och det tycker jag ändå var bra. Men jag tycker överlag att attityden i samhället har börjat förändras. Det här är ju inget idrottsproblem, det gäller alla, säger Moa Hjelmer.

När det handlar om kvinnofrågor går de ofta att koppla ihop med samhällsstrukturer och mönster som kräver krafttag för att förändras. Det gäller att arbeta långsiktigt, men enligt Moa Hjelmer finns det förbättringspotential.

– Nu är inte jag insatt så där i exakt vad förbundet arbetar med, men de här frågorna är svåra och handlar jättemycket om att det är gamla strukturer som måste ändras och det tar lång tid. För lång tid många gånger. Så det är väl till viss del en passivitet som man ser.

Spåret 100 Grand Prix

I samband med att Spårvägens FK firar 100-årsjubileum så arrangerar klubben galan Spåret 100 Grand Prix som en del av Folksam Grand Prix 2019. Där siktar Moa Hjelmer på en biljett till inomhus-EM.

– Det handlar om att få till ett riktigt bra lopp. 400 meter är inte bara att gå ut och springa så fort man kan utan det är ett taktiskt lopp också. Det gäller att det är många pusselbitar som faller på plats samtidigt, säger hon.

– Faller de på plats så kommer det bli en bra tid och då känner jag att jag inte vill sätta upp en måltid, jag lämnar det öppet. Det kan bli hur bra som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo