Innebandy kan bli OS-gren

Foto: BILDBYRÅN

Här är ett besked som kan säkra två svenska OS-medaljer i framtiden. Innebandyn har tagit ett stort steg mot att bli en gren i de olympiska spelen.

– Det skulle vara sjukt stort, säger herrlandslagets försvarare Mattias Samuelsson till TT.

Innebandyn tar allt större plats i idrottsvärlden. Nu är sporten på väg att bli en OS-gren.

– I två år har vi haft en prövotid för att se om vi klarar uppfylla OS-kraven. Nu har den tiden gått ut och förslaget är att vi ska bli fullvärdiga medlemmar, säger Svenska innebandyförbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist till TT.

I juli beslutar IOK (Internationella olympiska kommittén) hur det blir.

– Vi får se hur stor plats vi får, men erfarenheten säger att det lär bli ett positivt besked eftersom det har gått så här långt. Men sedan får vi se om det blir som en uppvisningsgren eller något annat, säger Tjärnquist.

Ett som är säkert är att den svenska medaljskörden skulle bli större om innebandyn blir en OS-gren. Damlandslaget är bäst i världen medan herrarna är världstvåa.

– Givetvis skulle det vara två givna medaljer. Det skulle vara sjukt stort om innebandyn blir en OS-gren. Det är knappt att man förstår att det är sant, säger Storvretas landslagsback Mattias Samuelsson som anser att hans idrott hör hemma i OS.

– Ja, absolut. Vi måste ha fartfylld idrott och då är vi nummer ett. Jag visste att det här var på gång och nu blir det spännande att se vad IOK beslutar.

Andréas Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy