Upphämtningen räckte inte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-27

Hellner just utanför prispallen

Han stod för en stark upphämtning.

Men det räckte inte.

Marcus Hellner blev till slut sexa – 1,9 sekunder från ett brons.

– Det var jävligt jobbigt, säger Hellner.

Marcus Hellner har visat kanonform den senaste tiden. Han vann genrepet i Drammen förra veckan, och han vann sprinten i torsdags.

Därför var förhoppningarna på den svenske storstjärnan stora inför dagens dubbeljakt vid VM i Holmenkollen.

Dålig valla

Men länge såg det ut som att Hellner inte skulle motsvara förväntningarna. Han verkade, precis som de flesta andra svenskarna, ha för dåligt vallade skidor.

Han låg på 28:e plats, hela 20,1 sekunder efter ledaren Giorgio di Centa när det var dags för skidbyte efter 15 kilometer.

Men precis som vanligt var Hellner betydligt bättre i fristilsdelen. Han tog redan på den första kilometern igen sju sekunder, och hämtade ikapp mer och mer.

Kom igen i "Hellnerbacken"

Med ett par kilometer kvar såg han ut att tröttna, men med knappt två sekunder kvar tog han plötsligt ikapp massor igen.

I "Hellnerbacken", som han ryckte i i sprinten, tog han sig plötsligt fram till en medaljposition.

Men i spurten var Petter Northug, som så ofta förr, för stark. Detsamma gällde ryssarna Maxim Vylegzhanin och Ilja Tjernousov som tog silvret och bronset.

”Jävligt jobbigt”

Hellner blev till slut sexa och var helt utpumpad när han gick i mål.

– Det var jävligt jobbigt. Jag fick kämpa som ett... Jag ska inte säga vad... Det var slitigt. Jag fick bita ihop rejält, säger Hellner till SVT, där han erkände att han inte hade mycket krafter kvar i slutet.

– På slutet fick jag sota lite för hur mycket jag fick slita i klassiskt. Det blev rejält jobbigt på slutet när jag skulle upp och stöta.

– Jag var totalt stum, alltså. Jag kunde inte ha gjort något annat.

I SVT hyllades han.

– Det han gör i dag, som han fick slita i den klassiska delen och även fristilsdelen, det är imponerande. Jag trodde inte mina ögon när han kom ikapp där, säger expertkommentatorn Anders Blomquist.

Följ ämnen i artikeln