Höll föredrag åtta dagar innan sin död

SPORTBLADET

Vännen Lance Armstrong: Hon var en kämpe

För bara åtta dagar sedan höll Grete Waitz ett föredrag om träning genom en stiftelse mot cancer.

Natten mot tisdag avled maratonlegendaren i sjukdomen.

– Jag kände på mig dagen efter att det kunde vara sista gången jag såg henne, säger stiftelsens chef Helle Aanesen till VG.

Grete Waitz fick sin cancerdiagnos i juni 2005. Natten mot tisdag orkade hennes kropp inte längre.

Jobbade mot cancer

Men in i det sista kämpade 57-åringen för att hjälpa andra med sjukdomen genom stiftelsen Aktiv mot cancer. Bara åtta dagar innan Waitz somnade in höll hon sitt sista föredrag genom stiftelsen.

– Det var en inspirationsföreläsning. Grete var väldigt, väldigt duktig. När Grete höll föredrag så var alla uppmärksamma och nyfikna, säger stiftelsens chef Helle Aanesen till VG.

Genom sitt arbete mot sjukdomen lärde maratonlegendaren bland annat känna cykelstjärnan Lance Armstrong, som överlevt cancer. Det var med stor sorg den amerikanske superstjärnan tog emot dödsbeskedet.

Armstrong: En kämpe

– Hon var en strålande idrottare och en kämpe i kampen mot cancern, skriver Armstrong i ett mail till VG.

– Både som löpare och cancerambassadör representerade hon styrka. Hon var bara 57 år och hade fortfarande många år framför sig. Jag och min familj tänker i dag på alla som värdesatte henne och såg upp till henne när vi tar farväl av Grete.

Grete Waitz vann New York-maraton hela nio gånger och bland löparfansen i USA var norskan en legendar. För Norge sprang hon hem VM-guld 1983 och OS-silver 1984 samt sänkte världsrekordet för maraton med sammanlagt nio minuter. Hennes personbästa från 1986 var 2.24.54.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott