Från fabriksgolvet – till 60 miljoner

SPORTBLADET

Världsmästaren Jonathan Duhamel i exklusiv intervju

För bara något år sedan var han en lovande pokerspelare som drygade ut inkomsterna med jobb på fabriksgolvet.

I dag är Jonathan Duhamel världsmästare, världskändis och har 60 inspelade miljoner på kontot.

Sportbladet Poker har fått en exklusiv intervju med kanadensaren om det nya livet som pokerkung, vad han gör med sina miljoner och sina fanatiska känslor för Montreal Canadiens.

– Mats Näslund är en av de stora, säger han.

Foto: pokerstarsblog.com
Jonathan Duhamel efter segern i WSOP Main Event.

Jonathan Duhamel blev ett namn i pokerkretsar när han tog sig till "November Nine" – finalbordet i WSOP Main Event – sommaren 2010. Han gjorde det dessutom som överlägsen ledare. Ändå var det inte riktigt någon som trodde att den unge kanadensaren skulle ha chansen att vinna vad som är pokerns motsvarighet till VM i november, inte när etablerade namn som Michael Mizrachi och John Racener fanns vid samma bord.

Men den 23-årige kanadensaren skrällde och vann alltihop. Han belönades med en prischeck på 8 944 310 dollar eller 57 miljoner kronor enligt dagens växelkurs. Plötsligt var livet förändrat.

"Har köpt en Audi"

– Ja, visst har livet förändrats. Pengarna är ju en del av det, men jag har ärligt talat inte gjort av med särskilt mycket. Jag har gett lite till välgörenhet (650 000 kronor till Montreal Canadiens Children's Foundation), och så har jag köpt mig en bil, en Audi S4. Jag hade redan en bostadsrätt som jag trivs med och mina föräldrar har redan ett hus så något annat har det egentligen inte blivit. Annars handlar det väl mest om all uppmärksamhet. Medierna, folk känner igen en på gatan, det är galet egentligen, säger han.

När visste du att du skulle bli såhär bra?

– Det visste jag väl aldrig egentligen, haha. Och bara för att jag har vunnit WSOP Main Event är jag inte bäst i världen. Jag vill bli bäst i världen, men ärligt talat är jag inte där. Jag hoppade av skolan för två år sen för att satsa på pokern och då trodde jag ju på mig själv, men det gick inte så fantastiskt bra i början och jag fick jobba extra för att klara mig.

Vad gjorde du då?

– Olika saker. Jag jobbade på fabrik bland annat, såna saker. Alltså, det gick ju hyfsat ändå, jag kom tia i EPT Prag (för 350 000 kronor) i slutet på 2008 första gången jag var i Europa. Det gick, men det räckte inte för att klara mig helt. Nu har jag inte det problemet.

Hur fungerar pokern efter titeln, jag antar att de andra spelarna behandlar dig annorlunda nu när du är världsmästare.

– Jo, alla vill ju slå en nu. Men det är svårt att förklara hur det har förändrats, bluffar de mer eller mindre? Det beror på spelaren. För mig handlar det om att behålla fokus, att försöka utvecklas och bli ännu bättre som spelare. Framförallt måste jag utvecklas som turneringsspelare, vilket kan låta konstigt eftersom jag nyligen vann den största turneringen i världen. Men jag är ju främst cashgamespelare egentligen. Det är ett av mina mål för 2011, att göra bra turneringsresultat.

Där har Jonathan Duhamel redan kommit en bit på vägen. Sportbladet Poker intervjuade kanadensaren under Pokerstars Caribbean Adventure på Bahamas i början på januari och i slutet på samma månad vann Duhamel Highroller-eventet under EPT Deauville och belönades med 200 000 euro, 1,75 miljoner kronor. Och det blir fler försök.

"Drömde om Stanley Cup"

– Jag ska spela massor av turneringar i år. Överallt, EPT, NAPT och WSOP. Jag älskar att resa så det är bara kul.

Förutom pokern har Jonathan Duhamel ett enda stort intresse: Ishockey. Montreal-killen är fanatisk supporter av sitt Canadiens.

– Jo, jag är ju kanadensare så det är väl sån man blir, haha. Som liten var det ju drömmen, att spela för Canadiens och vinna Stanley Cup. Nu var jag aldrig tillräckligt bra för att gå så långt, men jag spelar fortfarande väldigt mycket. Är jag hemma blir det jämt med kompisarna, det är kul och så håller man sig i form också.

Nu är du lite ung, men som Canadiens-supporter måste du ha en speciell plats i hjärtat för Mats Näslund...

– Alltså, jag har ju aldrig sett honom själv. Jag är, som du säger, lite för ung. Men det är ju ett namn som man har växt upp med. Mats Näslund är en av de stora.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker