Sverige till final i curling-VM

Unga lag Oskar Eriksson fick otippat chansen att åka till VM. Nu är de svenska curlingherrarna klara för final.

– Det känns så bra, säger skippern Eriksson efter att ha besegrat Kanada i semifinalen.

Förra året vann lag Niklas Edin VM-guld. Nu kan Oskar Eriksson, som då fanns med som reserv, se till att Sverige försvarar medaljen.

Svenskarna lade grunden till semifinalsegern när man tog fyra poäng i den andra omgången.

– Jag var lite nervös, men vi kände oss säkra. Jag spelade lite hårdare och lät soparna hålla igen, säger Oskar Eriksson till den officiella VM-sajten.

Kanada, som Sverige besegrade även i gruppspelet, var på väg i kapp men två väl avvägda dragningar i den sista omgången gjorde att Sverige till slut kunde vinna med 10–8.

"Fantastisk känsla"

– Det känns så bra – det är en sådan fantastisk känsla, jag kan inte beskriva det, säger Eriksson.

Sveriges förbundskapten Peja Lindholm motiverade beslutet att skicka Oskar Erikssons lag till Peking i stället för OS-bronsmedaljörerna i lag Edin med att han ville sprida ut den internationella erfarenheten över fler lag. Ett beslut som kan visa sig vara ett riktigt genidrag.

I finalen väntar Norge som till skillnad från Sverige ställer upp med OS-laget från Sotji, lett av i skippern Thomas Ulsrud. Det blev norsk seger med 6–3 när lagen möttes i gruppspelet tidigare under VM.

Möter Norge i final

– Vi behöver spela som vi gjorde i dag (mot Kanada) och i de senaste fem, sex senaste matcherna. Jag tycker vi har gjort det riktigt, riktigt bra så här långt genom att ta oss till final i vårt först VM. Om vi kan försvara titeln skulle det betyda allt för oss, säger Oskar Eriksson.

Norges lag blev med sina färgglada byxor femma på OS, och Thomas Ulsrud är sugen på att göra bot för den missräkningen.

– Vi var väldigt besvikna efter OS. Vi har satsat mycket det här året, men det har även andra länder och vi blev inte bättre än femma. Det här är på sätt och vis en revansch, säger Ulsrud.

Finalen spelas klockan 09.00 på söndagen, svensk tid. Kanada möter Schweiz i kampen om bronset.

TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.