Basket

Vill fortsätta i landslaget

Av: 

Petter Westin

SPORTBLADET

Glädjebesked från NBA-duon Jerebko & Taylor

KOPER. Förlust efter jätteskrällen, men här är ett glädjebesked för basketlandslaget.

Jeffery Taylor och Jonas Jerebko är öppna för en fortsättning.

– Varje chans man får att representera sitt land vill man ta, säger Taylor till Sportbladet.

Det blev en speciell, lite avslagen kvällsmatch i Koper. Mindre än två timmar före uppkast fick de svenska spelarna beskedet: Era chanser att nå andra gruppspelsfasen är borta. Finlands rysarseger mot Ryssland och Italiens skräll mot Grekland blev dödsstöten.

– Det ska inte påverka oss, men självklart finns det i bakhuvudet att man inte kan gå vidare, säger Jonas Jerebko efter matchen.

Klara favoriten Turkiet, också redan borta från avancemang, spelade för att rädda sin ära. Sverige stod upp bra, men Ersan Ilyasova och de andra stjärnorna tog sin första seger i turneringen.

”Blir lite trötta”

– Spelarna blir lite trötta och vi har för många turnovers. Det är svårt att stå upp mot de stora, långa spelarna i Turkiet. Vi hade inte riktigt samma energi som i förra matchen, säger Sveriges förbundskapten Brad Dean.

Kanske inte så konstigt, dagen efter urladdningen och jätteskrällen mot Ryssland.

Brad Dean poängterade samtidigt att han, oavsett vad som händer mot Italien i kväll, är stolt över hur landslaget lyft sig under turneringens gång.

– Vi kommer som sämst att sluta näst sist i gruppen. Det betyder att vi är topp-20 i Europa. Det är en rätt bra prestation för ett så litet basketland som Sverige. Och om vi slår Italien kan vi sluta topp-16. Det har betydelse för seedningen i framtiden, säger han.

Nästa EM avgörs i Ukraina 2015. Kvalet spelas nästa år, och svenska basketfans kan ha gott hopp om att Jonas Jerebko och Jeffery Taylor finns med då. Sport­bladet har pratat med NBA-duon om en eventuell fortsättning i landslaget.

– Varje chans man får att representera sitt land vill man ta. Sedan beror det på när EM-kvalet spelas. Jag läste någonstans att de ska flytta det till hösten, säger Taylor.

Men om det ligger bra till under offseason?

– Ja, absolut.

Jonas Jerebko ger inga klartecken, men vill fortsätta vara en del av landslaget.

– Jo, självklart. Men det där är ingenting jag tänker på nu. Vi har Italien i morgon och sedan kommer min NBA-säsong, säger Jerebko.

Brad Deans kontrakt går ut efter EM.

– Jag kommer att lämna besked om min framtid efter sista matchen här, säger han.

Westin: Så ska landslaget bli bättre – nu och i framtiden

1 Hitta fler stora spelare.

Basketsverige måste knyta till sig fler unga, långa spelare – och utveckla de som finns bättre. Dels måste man hitta de riktiga bjässarna, de som har storlek för att bli internationella insidespelare. Dels måste man låta barn och ungdomar spela på alla positioner – oavsett längd. Då utvecklar man den typ av stora, spelskickliga perimeterspelare som är standard i världseliten i dag.

– Vi har U18-landslag med sex spelare över 208 centimeter. De kommer såklart inte vara färdiga till EM 2015, men vi ska ge dem specialträning och lyfta upp dem i rätt program, kommenterar landslagschefen Jonte Karlsson.

2 Få hem stjärnorna igen.

Kolla på ett landslag som Finland. Inga NBA-spelare, men har byggt kring samma kärna i sex, sju år – och nått uppseendeväckande framgång på europanivå. Sverige? Tja, Jonas Jerebko och Jeffery Taylor gjorde sin första träning tillsammans den 19 augusti i år. I segern mot Ryssland såg man potentialen i Sverige när lagspelet klaffar. Om förbundet lyckas få hem NBA-duon varje sommar kan man sakta men säkert forma ett landslag som inte bara har spetskompetens, utan också spelar riktigt bra tillsammans.

3 Fortsatt satsning på fysträning.

Sedan några år tillbaka styrketränar alla U-landslagsmän från åldrarna 14 och uppåt i förbundets regi. Det börjar ge effekt och testrekord slås regelbundet i årskullarna. Fysik är en stor del av världsbasketen – kolla bara vad en spelare som Jeffery Taylor kan göra – och Sverige har en bit kvar till toppnationerna.

– Vår styrka är uppenbar att den behöver förbättras. Vår kondition likaså, säger Jonte Karlsson.

4 Fortsätt jobba med ”kravprofilen” och ”spelarutvecklingsplanen”.

Basketförbundet har tagit fram omfattande dokument och bildspel som visar klubbar, ledare och spelare hur världsbasketen ser ut i dag. Vad ska man kunna bemästra på de fem olika positionerna? Hur spelar de europeiska toppnationerna? Hur ska man träna? Det här materialet åker förbundet runt och föreläser med.

– I dag många gånger spelar man alldeles för mycket match och tränar för lite. Forskning visar att det inte är bra. Det är upp till oss att informera och visa den rätta vägen, säger Jonte Karlsson.

5 Öka intresset, få in mer pengar.

Basketen är en fattig sport i Sverige. För att landslagen ska kunna ha längre läger och bättre förberedelser, behövs mer pengar. Damernas succé-EM rönte stor uppmärksamhet i somras. Herrarna har också fått mycket medieutrymme. Jeffery Taylor borde ha skaffat sig en del nya fans med sin högtflygande spelstil, och i vinter sänder Viasat/TV10 tre matcher i veckan från NBA. Kan basketförbundet slå mynt av framgångarna, lyfta fram profilerna och hitta fler sponsorer? Det skulle underlätta enormt.

6 Inga fler nej tack.

Såväl rutinerade forwarden Christian Maråker, 30, som Barcelonas lovande trepoängsspecialist Marcus Eriksson, 19, tackade nej till EM-lägret. Det håller inte i fortsättningen. Förhoppningsvis har Sveriges historiska segermatch i Koper, och det faktum att våra NBA-spelare ställer upp, gjort att fler värdesätter möjligheten att representera landslaget.

7 Välja rätt (ny?) coach.

Förbundskapten Brad Dean sitter på ett utgående kontrakt. För min del hade han gärna fått fortsätta – han har tagit Sverige till herrlandslagets första egenkvalade mästerskap sedan 1995. Vunnit första EM-matchen sedan 1993, trots sönderryckta förberedelser och mardrömsstart på mästerskapet. Han har tagit ett stort ansvar för framtiden genom att matcha in Ludvig Håkanson. Känslan är dock, utan några speciella uppgifter att basera det på, att Brad Dean inte vill fortsätta. ”Jag kommer lämna besked om min framtid i morgon. Jag har fattat ett beslut”, sa han i går kväll. Herrlandslagets nya (?) förbundskapten måste vara erfaren, bra på att hantera stjärnor och ha tydliga riktlinjer för sitt kollektiv. Min personliga favorit är Finlands assisterande coach Pekka Salminen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket