”Pseudoidrott där rökande tjockisar kan hävda sig...”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stenson kan vinna 74 miljoner – då rasar svenske idrottsprofilen

Jonas Colting och Henrik Stenson.
Foto: BILDBYRÅN OCH AP
Jonas Colting och Henrik Stenson.

Bara en historisk kollaps kan stoppa Henrik Stenson från sammanlagda segern i FedEx-cup och 74 miljoner kronor.

Nu dömer triathleten och hälsoprofilen Jonas Colting ut prestationen, prispengarna och golfsporten.

”Den stora stötestenen är hur man kan motivera 75 millar till segraren i en pseudoidrott där rökande tjockisar kan hävda sig”, skriver Colting på Twitter.

Henrik Stenson spelar sitt livs golf på East Lake-banan i Atlanta och är på väg att ta hem den sammanlagda segern i FedEx-cup. Inför söndagens avslutande runda i den avslutande tävlingen leder svensken, på minus elva slag, med fyra slag före amerikanen Dustin Johnson. Huvudkonkurrenten inför tävlingen i den sammanlagda tabellen Tiger Woods står på plus tre slag.

Vinner Stenson tar han hem osannolika 74 miljoner kronor.

Svarar SVT-profilen

Men alla är inte lika imponerade av 37-åringens prestation. SVT-profilen Jonas Karlsson undrar på Twitter om det fortfarande är fult att tjäna pengar i golf, och får ett rejält svar av triathleten och hälsoprofilen Jonas Colting.

”Frågan är väl snarare om den idrottsliga prestationen ligger i paritet med prissumman. En mer relevant fråga är väl varför många inte ifrågasätter varför inte ex simmare, långlöpare, triathleter vinner större cash. Hur kan till exempel världens största skidtävling, Vasaloppet, med enorm budget, belöna segrare med ynka 75 000 kronor? Det är en bra fråga!”, skriver Colting.

”Ointressant utan pengarna”

40-åringen, som vunnit medaljer i VM i långdistans och dessutom har två titlar i extremutmaningen Ultraman, fortsätter sedan att ifrågasätta den enorma prischeck som kan tillfalla Stenson efter söndagens avslutande runda.

”Den stora stötestenen är hur man kan motivera 75 millar till segraren i en pseudoidrott där rökande tjockisar kan hävda sig när idrottsvärlden samtidigt vimlar av synnerligen dedikerade slitvargar som tävlar i idrotter utan stora prischeckar överhuvudtaget. Ingen skugga falla över Stensson. Men frågan är hur intressant hans 'prestation' varit om prispengen varit en halv miljon istället”, skriver Colting.

Triathleten menar slutligen att ”utan stora prispengar hade golf varit en ointressant företeelse att följa; långsamt, profillösa deltagare, noll kamp”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN