Sportbladet

"Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta som möjligt"

Av: 

Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

Ryssland backar om kritiserade lagen

De nya ryska lagarna mot "homosexuell propaganda" har väckt stor ilska och frågor har ställts kring huruvida landet bör få arrangera vinter-OS om ett halvår.

Nu ger Ryssland efter – lite grand. Lagen kommer enligt Russia Today inte att gälla utövare och besökare under spelen.

– Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta som möjligt, säger Igor Ananaskikh vid ryska parlamentets underhus.

Ryssland införde i juni lagar som gör livet tufft för HBTQ-personer. De nya lagarna förbjuder vad den ryska regeringen kallar "homosexuell propaganda” och gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland.

Bland andra Alexander Bard har uppmanat till en bojkott av Sotji-OS som protest mot lagarna. Nu ger Ryssland vika för kritiken – lite grand.

Lagen mot "homosexuell propaganda" kommer inte att gälla utövare eller turister vid OS.

– De olympiska spelen är ett enormt internationellt event. Vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och toleranta som möjligt. Därför har vi tagit beslutet att inte lyfta fram den frågan under spelen, säger Igor Ananaskikh vid det ryska parlamentets underhus, Duman, enligt Russia Today.

"Kom till Sotji"

Uttalandet går tvärt emot den ryska idrottsministern Vitali Mutkos utspel till ryska nyhetsbyrån R-Sport igår:

– Som idrottsman bör man respektera ett lands lagar. Kom till Sotji, men få inte unga inblandade, stå inte för någon propaganda, sade Mutko om homosexuella idrottsmän.

Ryska HBTQ-aktivister slår enligt Russia Today fast att koncessionen under OS inte är tillräckligt och att man kommer att fortsätta arbeta för att få bort lagen helt och hållet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: