Hyllades av Obama – anklagas nu för mygel

”Har du strömmen på din sida kan det gå riktigt fort”

Diana Nyad simmade mellan Kuba och Florida.

Nu anklagas 64-åringen för att ha fuskat.

– Diana är stolt över vad hon åstadkommit. Hon kommer att vara öppen och ärligt med allt, säger hennes talesperson Alexandra Crotin enligt CBS.

Efter mer än två dygns oavbrutet simmande tog sig 64-åriga Diana Nyad i mål på en strand i Key West, Florida och möttes av hundratals hurrande åskådare. Amerikanskan blev först i världen att klara av att simma sträckan utan skydd av en hajbur, och krossade även det tidigare rekordet i långdistanssimning med sina 177 kilometer.

Efter bedriften hyllades hon av Barack Obama.

”Grattis Diana Nyad. Man ska aldrig ge upp sina drömmar”, stod att läsa på presidentens twitterkonto.

Men frågan är om allt verkligen gick rätt till?

Simmade i en sprinters hastighet

Flera långdistanssimmare debatterar nu friskt på olika forum och sociala medier om huruvida 64-åringen tagit hjälp av en båt när hon simmade den makalöst långa sträckan. Nyads framfart kunde följas online via en GPS, men enligt CBS finns data på att hon tagit en flera timmar lång paus mitt under sträckan. Det spekuleras i att hon då ska ha fått vård.

Simmare som analyserat data hävdar också att Nyad under vissa perioder ska ha simmat i en hastighet som var i paritet med en sprinters – något som de menar kan tyda på att hon hållit i sig i båten. Men John Bartlett, som fanns med som navigatör, slår ifrån sig och menar att det var de kraftiga strömmarna som gjorde att hennes fart var onormalt hög.

– Det är så det fungerar. Om du har strömmen på din sida kan det gå riktigt fort, säger han enligt CBS.

Datan som Bartlett samlade in kommer att granskas av tre olika simförbund innan Nyad kan få sitt rekord inskrivet i Guinnes rekordbok.

Kan ha valt fel dräkt

Det finns även frågetecken kring hennes dräkt. Nyad använde en särskilt anpassad dräkt för att skydda sig mot brännmaneter, något som är tillåtet enligt den engelska traditionens regler (som anses vara praxis inom långdistanssimning). Problemet är bara att Nyad aldrig meddelade vilka regler hon skulle följa innan hon gav sig ut på öppet vatten.

Efter att spekulationerna om fusk nu tagit fart på allvar har Nyad bestämt sig för att träffa kritikerna – i det här fallet medlemmar ur maratonsimningens förbund – för att bemöta anklagelserna. Det mötet ska ske redan om några dagar, hälsar Nyads talesperson Alexandra Crotin.

– Diana kommer att vara öppen och ärlig med allt, säger Crotin enligt CBS.

När Nyad gick i mål beskrev hon simningen som en mardröm, men att hennes mantra hjälpte henne att klara det.

– Man stöter på svårigheter i livet, men om man bara intalar sig själv att det kommer att gå vägen så brukar det lösa sig, sa hon då.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN