Viasats svar på Sportbladet-läsarnas frågor

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Vi har aldrig stoppat SVT”

MTG presenterade idag sin OS-satsning. Samtidigt chattade Viasats sportchef Erik Westberg med Sportbladets läsare. Hela chatten – i sin helhet – hittar du här nedan.

Vem kommenterar invigningen?

– Det kommer vi att meddela senare.

Varför så stor satsning på en liten och ny sport som snowboard?????

– Vi är stolta över att vi kan satsa på och lyfta fram alla sporter under ett OS.

Går det att se svensk viaplay om man bor utomlands, förslagsvis i Norge?

– Man kan bara se OS på Viaplay i Sverige.

Ni säger att ni kommer att vissa 600 timmar på tv3 å tv10, försvinner det inte ca 100 timmar som blir reklam istället för sport?

– Det är riktigt att reklamen räknas in i antalet sändningstimmar, men det kommer vara betydligt mindre än 100 timmar reklam.

Bara 30 procent i en omröstning på denna tidning tycker att ni har en vass OS-uppställning. Borde inte det vara en väckarklocka för er att ni borde ha släppt rättigheterna till SVT i stället?

– Vi är väldigt glada över vår uppställning och tycker att vi har en extremt kompetent OS-trupp.

Vad kommer viasat 14-kanalen ha för upplägg under OS?

– Viasat 14 kommer att vara en dygnet-runt-kanal med senaste nytt, t ex presskonferenser och medaljceremonier.

Vilka tävlingar ser du mest fram emot under OS?

– Mina favoritgrenar är snowboard och ishockey.

Känns det inte moraliskt dåligt att ni vägrar att släppa OS billigare till SVT. Vad ni essentiellt säger svenska folket är ju att ni skiter i dom.

– Vi har fått förtroendet från IOK att sända OS till svenska folket. Om det är nyhetsrätten du refererar till så har vi aldrig stoppat SVT.

Vad missar man om man inte har Viasat sport kanalerna?

– Till exempel: Gillar du hockey kommer du på TV3 och TV10 att kunna följa Tre Kronor och Damkronorna, men vill du till exempel se alla Rysslands och Kanadas matcher behöver våra sportkanaler. Ett annat exempel är alla kval i till exempel freestyle och backhoppning, det visas i våra sportkanaler.

Ett väldigt tugg om betalkanaler,Svt är ju en betalkanal...Kommer ni att ha någon kanal med avgift som är reklamfri?

– Ja, Viasats sportkanaler är reklamfria.

Kommer man att kunna följa hela OS på ViaPlay?

– Ja!

Tror du att Viasat kommer få fler abbonenter innan OS?

– Det återstår att se. Självklart hoppas att vi folk ska få upp ögonen för oss.

Ska TV3 ha text-sändningar under hela OS? Det finns 1.3 miljoner svenskar som har hörselnedsättning.

– Ja, absolut!

Kommer det gå att köpa Viasats sportkanaler som sänder OS till ett rabatterat pris så att man bara har dem under OS? Är en fattig student som inte vill missa OS, men har inte råd att betala ett helårsabonnemang.

– Josefine, under OS kan du skaffa Viaplay som ger dig hela OS, det vill säga allt som visas på våra sportkanaler. Detta är utan bindningstid.

Hur ska ni nå de 16% och 47% av Sverige som enligt mms INTE har TV3 eller TV10? Ska vi då behöva betala för internet-tjänster?

– MMS gör marknadsundersökningar hur många som har en kanal. De siffrorna kan gå upp eller ned beroende på vilka man har frågat. Om vi tittar vilka avtal vi har med tv-operatörerna så vet vi att nio av tio hushåll har TV3 och att alla svenskar som har tv kan skaffa TV3 om man vill. Men man ska komma ihåg att alla inte tittar på OS.

Har ni lyckats värva Pops eller J. Hård?

– Vi tycker att både André och Jacob är väldigt duktiga sportjournalister. Vi är väldigt nöjda med det team vi presenterade i dag.

Hur mycket pussel och hur svårt har det varit att få ihop det här gänget med 80 medarbetare under OS?

– Det är ett enormt pussel som vi arbetar dagligen med. Bara att tablålägga över 600 live-timmar sport under två veckor är en utmaning som vi jobbar stenhårt med. Utöver ska det alla kommentatorsscheman, reportage och övrigt planeras. Som en extra krydda med live-sport är att vad som helst kan hända, och ändra på allt du har planerat.

Hur kommer reklamen att förläggas ? Reklamblock före och efter inslaget ? Önskar inte reklam under pågående match eller lopp. Varför ? Man tappar fokus och känsla för idrottsupplevelsen. OM det ska läggas reklam under sändningen så ska den inte läggas så att man tappar fokus på det man ser. Hur har NI tänkt ?

– Vi kommer att hantera reklamen varsamt, vilket innebär att det är extremt mycket mindre reklam än vanligtvis. OS har sänts med reklam under flera år utanför Sverige. De flesta grenarna är anpassade för att kunna lägga in reklamavbrott. Vi älskar sport och är extremt måna om att tittaren ska få en så bra sportupplevelse som möjligt.

Varför läggs ingen OS bevakning på TV6 då de flesta svenskar har tillgång till den kanalen, och det faktum att det inte är en betalkanal som TV3?

– TV3 är vår bredaste kanal med flest tittare. Under t ex hockey-VM hade vi över två miljoner tittare. Under ett OS tittar inte alla på sport, så vi måste ta hänsyn till övriga tittare på våra andra kanaler.

Kommer man kunna se Tre Kronor lira i tv3?
– Ja, man kommer se Tre Kronor på TV3. Alla matcher.

Hej! Kommer alla tävlingar i herrarnas längdskidåkning sändas på tv3 el tv10??

– Ja alla tävlingar från längd kommer visas där. Sedan kan det alltid under ett OS ske förändringar pga väderförhållanden osv.

Publicerad: