Sportbladet

– Antingen så är det himlen eller helvetet

Av: 

Robert Laul

SPORTBLADET

Första stora intervjun med Rikard Norling efter flytten – om relationen till fotboll, Miiko Albornoz och Per Ågren

BOMBEN  ”Rikard Norling har sagt upp sig”, var rubriken på det pressmeddelande Malmö FF skickade ut den 27 november. ”Vi är tagna på sängen”, sa vd:n Per Nilsson.
BOMBEN ”Rikard Norling har sagt upp sig”, var rubriken på det pressmeddelande Malmö FF skickade ut den 27 november. ”Vi är tagna på sängen”, sa vd:n Per Nilsson.

Rikard Norling sa upp sig från Malmö FF kort efter årets SM-guld och under en ovanlig presskonferens gav han egentligen bara en ledtråd till varför:

En ohållbar situation under längre tid ledde till att passionen att träna MFF försvann.

– Jag har framfört mina skäl (till vd:n Per Nilsson) och de stannar där, sa Norling och lämnade fältet öppet för spekulationer.

Så vad hände egentligen under guld-året 2013? 

Vad gjorde att den bland spelare och fans så populäre tränaren valde att flytta till 100 mil norrut för att ta över ett norskt mittenlag?

Jag träffar Rikard Norling utanför Stockholm. Han har mellanlandat efter de första dagarna i Brann och flytten från Malmö. Tränarkostymen är utbytt mot moderiktiga jeans och en långärmad tröja. Han ser en smula trött ut och berättar att han inte druckit kaffe ännu, det är måndag morgon.

Förutsättningarna är givna på förhand: Han kommer inte att avslöja mer än han gjorde på presskonferensen för knappt tre veckor sedan. Det hindrar inte att det finns flera relevanta frågor att ställa om året som gått.

”Absolut inte” aktuell för AIK

Det var rykten om AIK under hösten – låg det något i dem?

– Jag kommer alltid att kopplas ihop med AIK och förhoppningsvis med Malmö också. Det ser jag som positivt. Att man ändå har hanterat en sorti, oavsett hur den ser ut, på ett respektfullt sätt.

Men att du skulle varit aktuell för AIK, är det sant?

– Absolut inte.

När du var i AIK var det viktigt för dig att ha en dialog och öppenhet mot alla supportrar, även med de mer våldsbejakande. Nu väljer du att undanhålla anledningen till att du slutade i Malmö – är inte öppenhet och dialog viktigt längre?

– Det beror på vad du menar. Jag har aldrig fört en dialog via medierna. Jag för den hellre direkt till personerna i fråga. Jag har haft en bra dialog även i Malmö. 

Men genom att inte nämna anledningen, tycker du inte att ni sviker Malmös supportrar då?

– Man får väga allt fram och tillbaka. Det är mycket negativt i det här och man får välja det man tror är minst negativt. Jag vill inte att det ska bli någon snyftkänsla nu men…jag tycker inte om det men jag har valt att göra det i alla fall, säger Rikard Norling.

Kaffet är serverat och vi byter ämne.

I våras fick Malmös högerback Miiko Albornoz en villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn. I förra veckan blev han uttagen i förbundskapten Erik Hamréns landslag.

När Malmö hävde avstängningen i våras, hur gick dina tankar kring att spela honom?

– Jag tvekade inte en sekund, säger Rikard Norling. 

– Jag hade en dialog med alla parter för att hantera det med så mycket respekt som alla förtjänar. För mig fanns det ingen tvekan överhuvudtaget.

Är det skillnad på att representera ett klubblag, som är ett yrke, och ett landslag, som är ett hedersuppdrag?

– Miiko gjorde ett misstag som han kommer att få leva med resten av livet. Jag hade fattat exakt samma beslut som Erik Hamrén.

Hur ser du på att Jiloan Hamad lämnade Malmö som bosman?

– ”Jille” hade möjlighet att gå i somras till en mindre peng. Men han kände att han utvecklades både som människa och fotbollsspelare. Sedan låg vi dessutom och drev mot ett guld. Det sammantaget blev avgörande. Jag tror ingen lägger någon ytterligare värdering i det här.

Tycker du att Per Ågren är inkompetent?

– (skratt) Det jag uttryckte på presskonferensen är egentligen det jag har att säga. Men det är klart, när du ställer frågan så är det respekten mot Per Ågren och hans familj som gör att jag ändå svarar. Han förtjänar att jag svarar på frågan. Han besitter otroligt många fina kvaliteter och det är viktigt att säga, menar Rikard Norling.

Jagade tränare – bakom hans rygg

Svaret indikerar att sportchefen Per Ågren ensam inte är förklaringen till att Norling upplevde situationen i Malmö FF som ”ohållbar” och att ”passionen” försvann. Enligt den research jag har gjort i samband med intervjun handlar det om att klubbledningen dels valde att backa upp Ågren, dels förhörde sig med Jonas Thern i fjol och så sent som i höstas med Magnus Haglund om de var intresserade att träna MFF. Först i samband med guldet fick Norling beskedet att ledningen ville ha honom kvar.

För att förstå hur turerna påverkade Rikard Norling måste man förstå hur Rikard Norling förhåller sig till fotbollen. Det påminner en hel del om supporterns förhållningssätt.

– Jag kan identifiera mig med det. Antingen är det himmelen eller så är det helvetet. Är man nånstans mittemellan känner man sig illa till mods. Då börjar man undra om man är likgiltig. Jag känner en liknande känsla inför det jag håller på med. Min låga är så otroligt stark och brinnande. Den dag jag känner likgiltighet kommer jag att sluta, det kommer inte att ta mer än två minuter.

I samma veva blev Branns intresse allt mer konkret. Den norska klubben hade slutat åtta i Tippeligan och gjort sig av med tränaren Rune Skarsfjord. Rikard Norlings namn såldes in av förre AIK-spelare Mike Kjölö som driver agentfirman Sport Consult & Investment Group tillsammans med Morten Wivestad.

– Jag har haft kontakt med Morten och Mike sedan 2008. Det var ett alternativ som kändes helt rätt, säger Rikard.

Redan i fjol lanserade Kjölö & Wivestad Rikard Norling för Vålerengen som hade honom högt upp på listan men den gången sa Norling nej i ett tidigt skede.

Nu var läget ett annat: Intresset fanns, situationen i Malmö var ohållbar och passionen borta. Inte ens SM-guldet kunde ändra på det.

– Det här med att ”vinna till varje pris” är inget som driver mig överhuvudtaget, säger Rikard Norling. 

Så guldet var inte himlen?

– Alltså, njae.

Vad handlar då fotboll ytterst om för dig?

– Njutningen att se hur skickliga spelarna är, hur glada de är, när vi kan visa publiken en fantastisk fotboll. Som med Malmö mot Syrianska hemma, Elfsborg borta, Helsingborg borta. Den känslan vill jag få igen – stadion, fansen, pulsen, spelsättet, individerna. Och det hänger ofta ihop med att man också vinner.

Därför valde han Norge

Men från Malmö till Brann – byter du inte ner dig då?

– För mig är det viktigt med respekt för alla parter. Malmö har vunnit många titlar och haft mycket framgång över en tioårsperiod. De har en spelartrupp med potential att driva det ytterligare en tioårs- period. Brann vann ett mästerskap 2007 och har slitit lite grand med resultaten. Men det är en stor klubb med väldigt stor potential, och en hunger och en törst att befinna sig på den nivå Malmö FF gör.

Varför är den hungern och törsten så stor just i Brann?

– Man har en väldigt stark självbild och de tror väldigt mycket på sin förmåga i Bergen. Det är lite samma känsla i folket som i Malmö faktiskt. Där finns en kompromisslös attityd, och klubben har potential att ligga i topp i Skandinavien. De har många fans som inte har blivit mättade på en lång stund, då blir det ju så.

...Rikard Norling om

…Norges förbundskapten, förre Djurgårdstränaren P-M Högmo:

– Jag gillar honom. Vi har haft lite kontakt nu, mest för att jag velat säga hej i min nya roll. Jag gillade honom från första början han kom till allsvenskan. Hans sätt att smyga sig in med en ödmjuk självsäkerhet och en känsla av grundkunskap. Det svårt att sätta fingrarna på. En skinnklädsel i en Fiat och en skinnklädsel i en Bentley, det är kvalitet men den ena är mjukare och det är svårt att säga varför den också är vackrare.

…hur mycket Jiloan Hamad

betydde för Malmö:

– Sista månaden var han i många stycken en mycket bättre representant för klubben än vad jag var. Jag minns en sponsorträff, ”Jille” gick runt bland tio olika bord, vidtalade personer vid namn vid varje bord,

tog folk i hand. Om det varit på 1970–80-talet, när spelare inte

flyttade utomlands, hade han varit kapten i Malmö tio år framåt.

…hur han utvecklats som tränare:

– I AIK var det nästan ett självändamål att hålla på med taktiken, det var 3–5–2, och jag använde spelare som brickor för att uppfylla mina egna

behov. Jag har fortfarande ett fundament hur jag vill att det ska se ut i en perfekt värld men för tio år sedan

var det som att jag ville sitta med en joystick och styra spelarna. Nu får spelarna skapa och jag vill inte veta exakt hur det kommer att se ut.

Bara på ett ungefär.

…huruvida han tror att MFF kommer att sakna honom nästa säsong:

– Jag önskar att det vore så, att jag är oersättlig. Men tyvärr inte. Jag hade en helt fantastisk spelartrupp som jag är jävligt glad och stolt att jag fått vara en del av. När man är i nuet kan man inte helt förstå hur fin den är. Det landar nog först om fyra–fem år när man ser var de då är i karriären.

…att hans klubbyten ofta blivit olyckliga skilsmässor:

– Jag upplever mer och mer att tränare har en livslängd på tre år. Det är inget unikt. Det som bidrar till Rikard Norling är att tre gånger har det skrivits ganska mycket om mina byten. Jag har egentligen inte någon gång gett min story. Då är det upplagt för spekulationer.

…hur han vill bli ihågkommen som fotbollstränare:

– Oavsett vad jag gör kan jag inte styra det till en gemensam bild för allihopa. Jag hoppas att det är fler än två som tycker lika men det är inte säkert. Du har tidningsläsare, du har före detta spelare, du har klubbledare, du har tränarkollegor, du har min fru…jag tror att du skulle få olika svar.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert: