Salo drabbad av stenlunga

SPORTBLADET

Andats in bromsdamm – opererad

Finske formel 1-föraren Mika Salo, 38, har fått betala ett högt pris för sin långa motorkarriär.

Läkarna har konstaterat att han drabbats av stendammslunga.

Bromsdamm, tros vara orsaken.

Foto: dödssjuk? Mika Salos stendammslunga oroar bilsportvärlden. Flera andra förare kan vara drabbade av den obotliga sjukdomen.

Det var i samband med att läkarna för två veckor sedan skulle operera Mika Salos ena lunga - och åtgärda sviterna efter en svår krasch tidigare i hans karriär - som man upptäckte att han fått den obotliga och i värsta fall dödliga sjukdomen stendammslunga.

Snabbt konstaterade läkarna även att det troligtvis berodde på att han andats in för mycket bromsdamm under sin motorkarriär.

Operation över förväntan

- Nu ska bilsportförbundet utreda saken. Jag vill inte gå in närmare på hur mitt hälsotillstånd ser ut innan dess, säger Mika Salo till tidningen Ilta Sanomat.

- Men operationen som gjordes gick bra, över förväntan faktiskt. Jag är i bättre form nu än någonsin, tillägger finländaren med ett leende.

Till finska MTV3 säger dock Mika Salo att läkarna hittade en mycket stor mängd kolfiberpartiklar i lungorna.

- Om jag har så pass mycket undrar man ju hur mycket Michael Schumacher har i sina lungor? Han har ju kört tio år längre än vad jag gjort, säger Mika Salo.

På internationella bilsportförbundet (FIA) ser man mycket allvarligt på Mika Salos hälsotillstånd. I veckan kommer han att träffa experter från FIA, som ska undersöka hans lungor närmare.

- Redan under GP-helgen i Kanada träffade FIA:s läkare alla förarna för att diskutera den här saken. Jag är den förste i vår kull som genomgått en sådan här operation. Mina lungor var fulla och det kan nog oroa andra, säger Mika Salo till MTV3.

Lungtester i F1

Internationella bilsportförbundet vill snabbast möjligt ta reda på fakta i målet och om det visar sig att bromsdamm är orsaken göra om reglementet.

Allt för att undvika att fler drabbas.

Alla formel 1-förarna kommer dessutom att genomgå lungtester för att se om fler råkat ut för samma sak som Mika Salo.

Salo körde 111 F1-lopp

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport