Motorsport

Salo drabbad av stenlunga

SPORTBLADET

Andats in bromsdamm – opererad

Finske formel 1-föraren Mika Salo, 38, har fått betala ett högt pris för sin långa motorkarriär.

Läkarna har konstaterat att han drabbats av stendammslunga.

Bromsdamm, tros vara orsaken.

dödssjuk? Mika Salos stendammslunga oroar bilsportvärlden. Flera andra förare kan vara drabbade av den obotliga sjukdomen.

dödssjuk? Mika Salos stendammslunga oroar bilsportvärlden. Flera andra förare kan vara drabbade av den obotliga sjukdomen.

Foto: AFTONBLADET BILD

Det var i samband med att läkarna för två veckor sedan skulle operera Mika Salos ena lunga - och åtgärda sviterna efter en svår krasch tidigare i hans karriär - som man upptäckte att han fått den obotliga och i värsta fall dödliga sjukdomen stendammslunga.

Snabbt konstaterade läkarna även att det troligtvis berodde på att han andats in för mycket bromsdamm under sin motorkarriär.

Operation över förväntan

- Nu ska bilsportförbundet utreda saken. Jag vill inte gå in närmare på hur mitt hälsotillstånd ser ut innan dess, säger Mika Salo till tidningen Ilta Sanomat.

- Men operationen som gjordes gick bra, över förväntan faktiskt. Jag är i bättre form nu än någonsin, tillägger finländaren med ett leende.

Till finska MTV3 säger dock Mika Salo att läkarna hittade en mycket stor mängd kolfiberpartiklar i lungorna.

- Om jag har så pass mycket undrar man ju hur mycket Michael Schumacher har i sina lungor? Han har ju kört tio år längre än vad jag gjort, säger Mika Salo.

På internationella bilsportförbundet (FIA) ser man mycket allvarligt på Mika Salos hälsotillstånd. I veckan kommer han att träffa experter från FIA, som ska undersöka hans lungor närmare.

- Redan under GP-helgen i Kanada träffade FIA:s läkare alla förarna för att diskutera den här saken. Jag är den förste i vår kull som genomgått en sådan här operation. Mina lungor var fulla och det kan nog oroa andra, säger Mika Salo till MTV3.

Lungtester i F1

Internationella bilsportförbundet vill snabbast möjligt ta reda på fakta i målet och om det visar sig att bromsdamm är orsaken göra om reglementet.

Allt för att undvika att fler drabbas.

Alla formel 1-förarna kommer dessutom att genomgå lungtester för att se om fler råkat ut för samma sak som Mika Salo.

Salo körde 111 F1-lopp

Patrik Thornéus

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport