Svensk press men finskt mål

Foto: Svenska chanser och finska mål. Daniel Tjernqvist jagar Saku Koivu som gjorde matchens första mål.
SPORTBLADET

TURIN/STOCKHOLM

Tre Kronor pressade i inledningen av OS-finalen, men det var Finland som tog ledningen.

Sverige dog på sig utvisningar och Finland utnyttjade sina powerplay.

Det var i powerplay som finländarna gjorde 1-0 genom Kimmo Timonen när Jörgen Jönsson satt i båset. Det var matchens andra powerplay, och egentligen första tillfället då Finland etablerade tryck i svensk zon.

Redan 2.43 in i första perioden drog Sverige på sig en utvisning när Niclas Hävelid hakade. Samtidigt markerade Peter Forsberg genom att trycka till Jarkko Ruutu.

Så nära...

I det efterföljande finska powerplayet var det dock Sverige som hade de bästa chanserna när Tre Kronor snabbt vände upp och kontrade på finländarna. En riktigt bra chans hade Tre Kronor när Henrik Zetterberg splade ett crosspass i offensiv zon till Hävelid, som så när lyckades skjuta in pucken vid Niittymakis högra stolpe.

Men det var alltså Finland som gjorde första målet, och det kom 14.45 in i perioden i numerärt överläge. Kimmo Timonen sköt, pucken trillade in mellan Henrik Lundqvists ben och Finland leder OS-finalen.

Tappade spelet

– Sverige gjorde väldigt bra ifrån sig de första tio minuterna, men efter ett tag började man tappa spelet av någon underlig anledning, kommenterar förre svenska förbundskaptenen Curre Lundmark till SVT.

Om Lundqvist i det svenska målet säger han:

– Jag tror att Henrik har fått lite nerver, han ser inte riktigt så där het ut som jag skulle önskat. Han skulle behöva röra sig lite mer för att komma igång ordentligt, önskade Lundmark.

Inbördes möten:

Robert Triches