Nu har Zlatan (hi-hi)ttat hem

SPORTBLADET

Simon Bank: Efter razziorna, rubrikerna, måltorkan och hela skiten - nu skrattar och leker vår stjärna igen

Foto: Magnus Wennman

VISBY

Jag vet inte vad som säger mest - att han gjorde det, eller att det är en nyhet.

Hur som helst:

Zlatan skrattar.

Det är ju dit vi har kommit nu.

Efter månaderna med silenzio stampa, det ängsliga spelet i svart och vitt, polisrazziorna, måltorkan, Moggi, rubrikerna, spekulationerna. Efter hela skiten så gick jag gick längs ringmuren bort till Gutavallen, satt och småfrös i skugga i två timmar - och egentligen var det bara det här jag var ute efter.

Ett litet, aldrig så regisserat, leende.

En rapp replik.

Lite lyckad lekfullhet på träningen.

Sådana små tecken på att Zlatan Ibrahimovic" tja, trivs.

Jag hörde att Sven-Göran Eriksson sa att den här extra veckan som Fifa gett landslagen i föreberedelsetid var "mirakulös". I Sveriges trupp är det Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic som behöver den veckan mest av alla.

Ljungberg vilar sig ikapp, han såg ut att förlora livslusten när han fick fråga hundra och tvåhundra om sina skador. Vi börjar ju lära oss nu, till och med de värsta diva-skrikarna har förstått att det inte finns någon svensk spelare som är i närheten av att spela en fotboll som gör så ont som Fredrik Ljungbergs.

I åtta år har han varit Arsenals kamikazepilot i världens hårdaste liga. Om det är något han är så är det en jävla hårding.

Just nu dras han med bamboozles.

Det sa han i går.

De leker och läker

Eller, det lät bara som att han sa "bamboozles" eftersom Fredrik är från Halmstad. Till slut fick jag be honom stava.

- B-o-n-e-b-r-u-i-s-e-s. Det är som blåmärken, fast inne i foten.

Ljungberg kunde inte vara i närheten av sin älskade fotboll i går, Zlatan kunde inte hålla sig ifrån den - men för båda två är vägen till VM mest av allt ett spa. Själsligt och fysiskt. De leker och läker.

Zlatan får göra lite som han vill med träningen, det viktigaste för honom är att hitta hem, vila kroppen och få skratta lite igen. Han är för stolt för att gnälla om livet i Turin och Juventus, men jag är övertygad om att han haft det fruktansvärt jobbigt det senaste året.

Inte för Juve-juridiken (han svarade smart i går: "det är enkelt - det gäller inte mig, det gäller Juventus"), utan för allt det andra.

Zlatan har varit ensam, inte minst på planen.

En blind har kunnat se att spelet inte stämt. Han har spelat anfallare i ett lag där de centrala mittfältare varit dåliga på att fylla på, och där den andre anfallaren oftast varit en prickskytt (Trezeguet) som bara gör mål och aldrig skapar dem.

- Hela laget var i en svacka, men då var det bara Zlatan som var i en svacka, sa Zlatan och suckade åt journalisters dumhet.

De färska är de bästa

Om han syftade på de professionella, italienska, eller amatörerna i Sverige vet jag inte. Men Zlatan log och skrattade, det kändes genomtänkt och klokt. Rubriker om en charmoffensiv är alltid lugnare än den andra sorten, den mörkare.

Och rubrikerna får se ut hur de vill, så länge som Zlatan Ibrahimovic gör som han gjorde med Petter Hansson på träningen i går.

Han missade mottagningen lite, fick bollen för långt fram. Hansson attackerade, Zlatan lyfte den lite med högerfoten, en gång, sen jonglerade han den över backen och avslutade i mål på volley.

Annars tog Zlatan det ganska lugnt, och efter ganska många mästerskapsläger börjar jag lära mig en sak nu. Det är alltid de färska och tveksamma som är bäst på träningarna i början.

Här är det Fredrik Stenman, Kalle Svensson och Funktionelle Nilsson som fläker sig och glänser.

Henrik Larsson chippar sina avslut, medan Stenman skjuter som om bollen sagt något om hans mamma.

Än är det långt och länge till VM, just nu räcker det med små indikationer om att allt är som det ska.

Fredrik Ljungberg sa att han kommer att köra när väl VM börjar, och inifrån truppen sa Paul Balsom - den engelske assistenten - fem ord om nummer nio:

- Den gamle Zlatan är tillbaka.

Så, det var egentligen bara det jag var ute efter.

Zlatan hade inte pratat med svensk press på lite mer än tio veckor innan han klev upp på podiet i går.

De flesta hade behövt tio år på sig för att formulera det här:

- Jag har utvecklat alla kvalitéer jag har - och även dom jag inte har.

Läs fler VM-relaterade nyheter:

Simon Bank