Tvingas till bussresor

SPORTBLADET

”Hockeyvärlden styrs av Kanada”

Foto: MAGNUS WENNMAN
dryga resor Sverige byter om i en arena – och åker buss till den hall de tränar i. Här målvakten Henrik Lundqvist.

TURIN

OS – på lika villkor, glöm det.

Kanada har fått välja omklädningsrum först, tränar och spelar mestadels i stora hallen där lagen har sin utrustning.

Tre Kronor åker buss till träning – med full utrustning på.

– Hockeyvärlden styrs av Kanada – det är inte rättvist. Men så har det varit de senaste 20 åren, säger Teammanager Mats Näslund.

I går spelades de första matcherna i OS-hockeyn.

Tre Kronor hade en mardrömsdag fram till nedsläpp där spelarna gick upp 06.30, hade ingen värmning, och 30 minuter före nedsläpp hade Detroitspelarna ingen utrustning och Mats Sundin hade fel skenor.

Men 7–2 mot Kazakstan var ett styrkebesked. Bra med de rådande förutsättningarna.

”Ger Kanada fördelar”

Det är inte bara material-strul för Tre Kronor. Jämfört med Kanada har svenskarna sämre förutsättningarna. De åker buss till en liten träningshall med full utrustning på, har fortfarande inte fått träna i arenan de ska möta ryssarna i i morgon.

– Programmet är lagt så att det ska ge Kanada fördelar. Till viss del även USA eftersom att tv-tittarna finns där. Men det är politik och så här har hockeyvärlden varit de senaste 20 åren. Det är inte så rättvist och jag kan påpeka det på direktoriat-möten. Men det kommer inte blir några förändringar. Jag är även övertygad av Svenska Ishockeyförbundet tar upp problemet på förbundsnivå, säger Mats Näslund, Teammanager.

Näslund tar upp exempel från flera Canada Cup på 80-talet. Då ville arrangören ha Kanada-Sovjet, till varje pris, i finalen.

– Då försökte de döda oss med ett otroligt resschema. Men det blev bra tändvätska och vi lyckades ju slå Sovjet en gång och ta oss till final, säger Näslund.

Näslund har valt att ligga lågt med Tre Kronors orättvisa behandling. Han är rädd att det tar negativ energi av truppen.

– Det är kanske bra att NHL-proffsen får åka buss med utrustning till träning. De ska inte bli hunsade med, säger han.

Tufft spelschema

I slutspelet kan Tre Kronors råka ut för ett ett arbetsamt spelschema. Där styr nämligen Kanada och USA vilka tider de ska spela på.

– De kan bli så att vi får spela en sen match och sedan dagen därpå tidigt. Det är inte så bra. Då får vi liten tid till återhämtning, säger Näslund.

En annan sak som kommer att diskuteras på direktoriat-mötena är isen. Och om den håller för tre matcher per dag i en vecka.

– Vi möter USA på söndag. Då ska det vara fullsatt och det ska bli intressant att se hur isen klarar av det, säger Näslund.

Skillnaderna mellan Sverige och Kanada

Tomas Ros