”Foppa” kommer

SPORTBLADET

Men mot Philadelphias vilja

Foto: Magnus Wennman

Under måndagskvällen kom beskedet att Peter Forsberg kommer till OS i Turin.

”Foppa” landar i Milano i morgon tisdag men kommer inte att finnas på isen när Tre Kronor möter Kazakstan (onsdag) eller Ryssland (torsdag).

Men han kommer mot Philadelphias vilja.

– Läkarna här rekommenderade mig att vila, säger svensken till klubbens hemsida.

Peter Forsberg trotsar därmed läkarrapporterna och går på egen känsla och vilja.

– När vi kom tillbaka från magnetröntgen var det ingen stor sak. Det är en bristning i ljumsken som förhoppningsvis kommer att läka så jag kan spela för mitt land.

Philadelphias general manager Bob Clarke var inte speciellt förtjust över att hans stjärnspelare åker till OS.

– Jag tror att Peter är medveten om röntgenresultatet och riskerna att åka. Att åka till Turin är hans beslut och jag kan bara önska honom lycka till.

På frågan om Forsberg känt någon press från Sveriges sida svarar han;

”Ta ett eget beslut”

– Jag kände ingen press. Jag vill åka över, spela för mitt land och ha chansen att ta guld. Jag har varken läst svenska eller amerikanska tidningar utan vill bara ta ett eget beslut.

För förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson var måndagens besked naturligtvis glatt.

– Vi vill ha hit honom och se hur han mår. Sedan måste vi ta det som det kommer. Vi vill ge honom två dagar innan vi kan säga något mer definitivt, säger förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, som varit i telefonkontakt med Forsberg, till TT.

Det är med andra ord långt ifrån säkert att ”Foppa” spelar.

Möjlig debut på lördag

– Jag åker över och ser hur det går. Jag har sagt till Sverige att om jag inte är 100 procent och inte känner mig bra på torsdag eller fredag, kommer jag inte att spela.

Hur som helst blir det inget spel mot Kazakstan och Ryssland utan som tidigast mot Lettland på lördag. Därefter möter Sverige USA på söndag och Slovakien på tisdag.

– Peter är en av världens bästa spelare. Då måste vi se till möjligheterna och göra allt för att han ska kunna vara med, sade Bengt-Åke Gustafsson till TT.

– Han har varit optimistisk själv och känner att det har gått åt rätt håll.

Daniel Lagerqvist