Björkman och Johansson vidare

SPORTBLADET

2-0-segrar för svenskarna

Stockholm

Den egna matchen var inga problem, seger i två raka set mot Wesley Moodie.

Desto svårare var det att hinna se Sverige-Island för Jonas Björkman.

På tennisbanan gjorde han det mesta rätt. Då tog det bara drygt en timme för Jonas Björkman att ta sig vidare till andra omgången av Stockholm Open via seger, 6-4, 6-2, mot sydafrikanen. Men med en timmes marginal till matchstart för det avgörande VM-kvalmötet mellan Sverige och Island blev ändå Björkman kvar i Kungliga Tennishallen.

En dubbelmatch senare på kvällen tillsammans med Thomas Johansson mot just Moodie i par med Stephen Huss, Australien, gjorde att han inte fick se VM-kvalet på plats på Råsunda.

- Klart att det varit superskoj att se VM-kvalet och kanske hade vi kunnat spelat dubbeln i tisdags men det hade samtidigt inte varit rätt mot Moodie, menade Björkman.

"Såg seg ut"

Sydafrikanen flög in från Tokyo efter sin finalseger där i söndags och därför blev såväl singeln och dubbeln placerad på onsdagens spelschema.

För Björkman blev det nu extra väntan men desto enklare när matchen kom igång. Sydafrikanen var inte i närheten av svenskens jämnhet i de egna servegamen.

- Han såg lite seg ut och det kanske var en del jetlag för hans del men för min egen del var det en jättebra start. Jag har ju väntat nio dagar på att få spela så jag var otroligt sugen och nästan lite väl het i returerna, sade Björkman.

I nästa omgång väntar nu ännu en servespecialist, men betydligt svårare i form av Mario Ancic.

Jättelöfte väntar

Kroaten som numera tränas av före Björkman-tränaren "Fidde" Rosengren har sedan han besegrade Roger Federer i Wimbledon 2002 setts som ett jättelöfte inom tennisen. År för år har han också blivit bättre och under 2005 har Ancic vunnit sin första titel samt klättrat till 17:e plats på rankingen.

- Han har en väldigt bra serve, men är även stark i returtagningen till skillnad från många andra servespecialister. Jag ser det som en härlig utmaning, samtidigt har vi ju också förlorat två gånger mot Kroatien i fotboll så det är väl dags för seger.

Johansson vidare

Ett steg längre i turneringen har Thomas Johansson nått. Han blev på onsdagskvällen klar för kvartsfinal via seger mot Vincent Spadea, USA, 6-3, 6-4.

- Det kändes betydligt bättre i dag. Serven, rörligheten på banan, aggressiviteten var mycket bättre, sade Johansson när han jämförde med sin första match i turneringen.

- I andra fick han dock styra lite för mycket och då blev det jobbigt på banan för då fick man springa ganska mycket.

I kvartsfinalen väntar nu troligtvis thailändaren Paradorn Srichaphan. Han möter tysken Alexander Waske som fick en plats i huvudturneringen när Gael Monfils, Frankrike, drog sig ur på grund av skada. Waske vann sedan i första omgången mot landsmannen Tomas Behrend.

Tobias Österberg/TT