Ralf Edström fast för rattfylla

SPORTBLADET

Fotbollsprofilen: Jag mår inte bra

KÖRDE PÅVERKAD - IGEN Ralf Edström, som dömdes för grovt rattfylleri 1996, har åkt fast igen. Den här gången hade fotbollsprofilen 0,8 promille i blodet.

Ralf Edström, 53, har åkt fast för rattfylleri för andra gången. I går morse stoppades fotbollsprofilen med 0,8 promille i blodet.

Nu befarar han ett fängelsestraff.

– Det känns fruktansvärt bittert. Jag mår inte speciellt bra just nu, säger Edström till sportbladet.se.

Det var på lördagsförmiddagen som Edström skulle skjutsa sin dotter till en gymnastiktävling i Scandinavium. Kvällen innan hade Ralf och hans fru varit på restaurang Jungman Jansson i Önnered utanför Göteborg där paret ätit middag med några vänner.

– Jag drack 7-8 starköl och en konjak till kaffet. Men jag kände mig fräsch på morgonen, förklarar Edström.

Stoppades 09.59

09.59 i går morse vinkades den före detta landslagsstjärnan in av polisen på Mölndalsvägen.

– Först då förstod jag att det kunde vara lite lurigt, så jag sa till min dotter att hoppas nu bara att det inte är något.

Men det var det.

Utandningsprovet gav utslag och Edström fick följa med till polisstationen där blodprovet visade 0,40 milligram per liter luft.

Det motsvarar hela 0,8 promille i blodet.

1996 dömdes Ralf Edström för grovt rattfylleri sedan han stoppats vid Operan i Göteborg med 1,01 promille i blodet. Den gången dömdes han till böter och fick körkortet indraget.

– Jag skäms som en hund. Det är så pinsamt att det värker i hela kroppen. Jag tycker mest synd om min familj, sa Edström till Aftonbladet då.

Nu har han åkt fast för andra gången, och Edström befarar att straffet kan bli hårdare den här gången.

– Körkortet är ju helt kört förstås, men sedan vet jag inte vad det blir. Polisen ville inte spekulera och jag vågar inte utesluta någonting.

Befarar du ett fängelsestraff?

– Som sagt, jag utesluter ingenting.

Straffskalan för normalgraden av rattfylleri ger böter eller fängelse i upp till sex månader.

Hur förklarar du att du kunde köra påverkad ännu en gång?

– Det är ju nästan tio år sedan jag åkte fast, så det är möjligt att man slappnat av lite och blivit oförsiktig. Jag trodde att det var lugnt, men det är ju bara att konstatera att jag körde alldeles för tidigt. Jag har gjort en rejäl tavla och jag skäms otroligt mycket.

Tuff tid väntar

Nu väntar en tuff tid för Edström som om bara en knapp månad ska kommentera fotbolls-VM i Tyskland för Radiosporten.

– Jag är bedrövad och mår inte speciellt bra just nu. Det värsta är att även mina närmaste drabbas av det här. Men rent praktiskt för mitt jobb betyder det inte så mycket. Jag kommer att åka tåg och få skjuts när vi åker bil.

Edström har vid flera tillfällen efter sin karriär berättat om sina alkolholproblem.

Hur är ditt förhållande till alkoholen idag?

– Jag dricker inte så mycket starksprit längre, mest bara öl. Men man blir ju påverkad av det också. Nu har jag sagt att det blir väldigt lugnt framöver, jag ska ta en vit period.

I kväll jobbar han som vanligt som Radiosportens expertkommentator när Elfsborg möter Helsingborg i fotbollsallsvenskan.

– Självklart kommer det kännas tungt att träffa folk efter det här. Om jag ska vara på förstasidorna vill jag att det ska vara för något positivt. Men jag får stå där med skammen.

Rald Edström är en av fotbollslandslagets mest folkkära profiler genom tiderna. Han har också varit proffs i Holland, Belgien och Frankrike. Sedan många är är han Radiosportens främste fotbollsexpert.

Edström har ett tungt år bakom sig. I november 2005 opererades han akut i åtta timmar efter en svår inflammation i bröst och nacke.

Har gjort 15 mål på 40 landskamper

Pierre Bokvist