AIK tappade 2–0 mot Elfsborg

SPORTBLADET

Anders Svensson fixade miraklet åt Elfsborg

Tam, snorig och utan klipp i steget.

Det var Anders Svensson i 89 minuter.

Då klev den lille store liraren in i handlingen – och gav Elfsborg ett mirakel.

AIK-klacken sjöng och stimmade och stod i och firade en tillvaro som allsvensk serieledare efter sju spelade omgångar.

Det var lite tidigt.

Men förståeligt.

Högerbacken Markus Jonsson hade vräkt in 1–0 på volley och sitt fjärde mål i serien och Wilton Figueiredo följt upp med att skoja bort tre elfsborgare och rullat in 2–0.

Då var det bara sex minuter kvar av ordinarie tid. Klart att hemmasupportrarna hade såväl kraft som glädje i struparna.

Några minuter senare täppte elegans och klass i form av Anders Svensson till luftrören.

Och det inom loppet av 45 sekunder.

Här gick det undan

Elfsborgs expressfart till 2–2 på Råsunda:

Samuel Holmén spelar fram inhopparen Daniel Alexandersson som fälls av Daniel Öhrlund. Fram kliver Svensson och placerar in straffen till 2–1.

– Nervös? Nä, inte alls. Jag var mest förbannad över att det gått så illa för mig och laget och att vi hamnat i en sån uppförsbacke, säger Svensson.

Han kastade ett öga på matchuret direkt efter reduceringen. Det stod på 89 minuter.

– Då kände vi att vi hade chansen, säger Svensson.

Fjärdedomaren hade lagt till fyra minuter. Ingen behövdes.

Kort efter avsparken hamnade bollen hos Anders Svensson. Samtidigt tog Alexandersson en intelligent löpning, Svensson fattade galoppen och smekte fram bollen med en yttersida.

Resten av jobbet gjorde inhopparen.

– Läcker nedtagning och sedan bollen mellan benen på målvakten. Passningen? Den tycker jag var okej, men tajmingen på Daniels löpning var perfekt. Sparade det roliga

Enligt den officiella matchstatistiken gick det 45 sekunder mellan målen. Svensson kan inte komma ihåg att han varit med om något liknande.

– Omvänt i så fall. Vi förlorade en match med Southampton på ett liknande sätt förra året. Jag tror det var mot Middlesbrough.

Elfsborg och Svensson sparade allt det roliga till slutet. Det mesta innan dess var...inget vidare milt sagt. I synnerhet inte av ett lag som leder serien.

– Det är så ibland. Jag vet inte varför, men det kändes som om vi var trötta därute och tappade mycket boll, säger Svensson, själv plågad av en förkylning sedan några dagar tillbaka.

I perioder i första halvlek var AIK klart vassare och rullade upp Elfsborg längs båda kanterna. När Elfsborg efter många om och men jobbat sig in i matchen – utan att glänsa – kom två snabba AIK-mål, Jonsson i 75:e och Figueiredo i 84:e.

– Vi trodde nog att det var klart, det skulle ha varit klart, säger Markus Jonsson.

Klen tröst för honom: Han delar ledningen i skytteligan med fyra mål med bland andra Figueiredo. Elfsborg toppar ensamt serien – tack vare spelare som Svensson och Alexandersson.

Henrik Skiöld/TT