Runheim – du borde bli kvinna för en dag

SPORTBLADET

"Fitta". "Hora". "Du har väl legat dig till

jobbet". "Varför ska man kvotera in kassa brudar när vilken kille som helst kan sport bättre?".

Några fina axplock från skörden av den kritik som är vardag för en kvinnlig sportjournalist.

Foto: RADARPARET Claes Runheim, något manipulerad på denna bild, och Thomas Nordahl på Viasat Sport.

Claes Runheims krönika om att det är känsligt att kritisera oss är helgens roligaste läsning. Lika rolig som de tragikomiska mejlen från rädda män. Män som dock tack och lov blir allt färre, en överväldigande majoritet är kloka och jämställda nog att se bortom könet.

Runheim borde ändå bli kvinna för en dag och få känna på vad det verkligen innebär att bli bedömd efter kön och inte kompetens.

Även mina manliga kollegor får frän kritik - men om de begått ett fel får de inte höra att det beror på att de har en snopp mellan benen.

Många dockpojkar gör sport i tv

Jag kan svara dem som kallar mig "dum, liten brud" med att jag är 33 år, har varit korrespondent i flera länder, skrivit två böcker och har snart tolv års erfarenhet från landets största tidningar. Men hur känner en 19-årig tjej som är ny på en sportredaktion när hon får höra att hon borde söka jobb på en damtidning i stället?

Kom nyligen hem efter bevakning av herrlandslaget i Zagreb där jag var ensam kvinna bland 30-talet manliga kollegor. Kanonkillar nästan allihop men likväl är sportvärlden en gammal herrklubb som behöver fler kvinnor - inte färre.

Det kön som är i majoritet har alltid tolkningsföreträde, något som märks på utspel som herr Runheims.

Att det sen finns de som får jobb tack vare sitt utseende kan vara sant i tv-branschen. Men det gäller för både män och kvinnor; det finns många dockpojkar som gör sport i tv.

Även Claes Runheim, då mer bekant som Åkeson, började sin karriär som kuttersmycke med bimbostämpel. Den kritik han får i dag handlar dock om allt annat än hans kön.

När Malin Swedberg i fjol skulle kommentera herrarnas fotbolls-EM var det tvärtom. Hon ansågs inte kunna kommentera herrfotboll eftersom hon inte hade pick.

Jag stör mig på fel i uttalet av italienska namn, på bristfälliga analyser och klen bakgrundskunskap hos somliga manliga serie A-experter. Men jag tror inte att de killar som är inkompetenta är det för att de saknar murra och tuttar.

Däremot tror jag att den självgodhet som stundtals pyser ut genom öronen hos vissa manliga tyckare, i detta fall Claes Runheim, tyvärr är könsbunden.

"Så länge han inte gör sig skyldig till hets mot folkgrupp får han tycka vad han vill", säger Magnus Dahlborn, sportchef på Viasat.

Alltså: hade Runheim fört samma resonemang om svarta och vita hade det blivit ramaskri och repressalier. Nu snackade han ju bara om halva befolkningen, kvinnor. Så vem bryr sig?

TRE LÄSARMEJL TILL WEGERUP SENASTE VECKAN

Jennifer Wegerup