Skarps sköt Bollnäs till seger

SPORTBLADET

”Det största man kan vinna efter SM”

På övertid slog Daniel Skarps in 3–2 för Bollnäs mot Edsbyn i World Cup i bandy. Det var Bollnäs första seger i turneringen.

– Det största man kan vinna efter SM, sade Bollnäs målvakt Timo Oksanen som också hade stor del i slutsegern.

Bollnäs har överraskat mest i World Cup, som i förhandstipsen handlade om stjärnspäckade ryska lag. Men redan i semifinalerna var alla fyra lag svenska.

Både Bollnäs och Edsbyn vann sina respektive semifinaler under söndagen efter straffläggning mot Broberg respektive Västerås.

– Straffar är tacksamt för oss målvakter. Då kan man bara bli hjälte, inte syndabock, sade Oksanen.

Bollnäs och Edsbyn hade redan före finalen mötts i nattmatchen mellan fredag och lördag. Då vann Bollnäs med 3–1 inför 4400 åskådare. Till finalen kom 300 färre och dessa fick se Edsbyn börja bäst, Jonas Edling gav Edsbyn ledningen. På sju minuter i andra halvlek vände Bollnäs till ledning 2–1 och hade också tagit över taktpinnen i spelet.

Vasst vapen

Bollnäs var bara sju minuter från seger under ordinarie tid, men Jocke Hedqvist överlistade Oksanen och gjorde 2–2. Då fick Hedqvist revansch på Oksanen som gjort en magnifik räddning på ett skott från Hedqvist fem minuter tidigare. Oksanen är inte bara nyttig defensivt för Bollnäs, hans långa och precisa utkast är också ett vasst anfallsvapen. Bollnäs första mål i matchen kom just efter ett sådant.

Spelet i förlängningen höll ingen vidare klass, det gjorde inte andra halvlek heller. Ett dussin plusgrader gjorde isen svårspelad. Men efter Bollnäs femte hörna fick Daniel Skarps fullträff och avgjorde matchen.

– Vi valde att satsa för fullt i en cup under försäsongen och då är det skönt att det går bra. Men att det skulle gå så här bra trodde jag inte i torsdags. När förhållandena var som de var har mycket handlat om att visa rätt inställning och vilja. Det känns bra när hårt arbete betalar sig, sade Oksanen.

Tätt försvar

Under de sex matcher Bollnäs spelade under World Cup släppte laget bara in sju mål, ett imponerande facit.

– Det är helt underbart att stå längst bak när hela laget spelar ett sånt bra försvarsspel som vi gjort under hela turneringen, berömde Oksanen sina lagkamrater.

Om knappt två veckor drar allsvenskan i bandy i gång, Bollnäs spelar sin första match mot Hammarby. Förra säsongen tog sig Bollnäs till semifinal, någon uttalad målsättning inför denna säsong finns ännu inte.

– Denna seger betyder egentligen inget när serien drar i gång, men det ger oss väldigt mycket självförtroende. Jag tror den norra gruppen kommer att bli väldigt tuff men vi är också bra. Om vi har lite flyt på vägen tror jag vi kan gå hela vägen till Studenternas, sade Oksanen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy