Tippade favoriterna vände och vann

Luxo Stars tog full pott mot Piraterna – VMS Elit vann stort mot Kaparna

Uppsläpp för Elitserien i speedway!

Det brukar betyda många ringrostiga förare på landets rundbanor, men också fest och överraskningar.

Piraterna höll på att ”skrälla” hemma mot tippade serievinnarna Luxo Stars, som vände och vann till sist.

Foto: SCANPIX
Luxo Stars Peter Karlsson och Tomasz Bajerski tackar varandra efter ett lyckat heat.

Motalalaget Piraterna har förstärkt sitt lag ordentligt inför säsongen 2005, bland annat med ”Flying” Ryan Sullivan (Kaparna förra säsongen) och Mark Loram som körde i just kvällens motståndarlag Luxo Stars i fjol.

Det var dock inte dessa bägge namnkunniga förare som plockade mest poäng åt hemmalaget ikväll utan klarast lyste Stefan Andersson som flyttade till Motala redan förra säsongen.

Piraterna började starkt med en 5-1 i första hatet och följde upp med ytterligare en i tredje. Inte förrän efter halva matchen var Luxo ikapp och gick förbi tack vare stark körning av Tomasz Bajerski och Andreas Jonsson.

40-56 slutade matchen, och var ett riktigt styrkebesked från de tippade serievinnarna.

Svaga Kapare

I Vetlanda tog VMS Elit emot Göteborgslaget Kaparna, som efter flera års ekonomiskt trassel inte tycks ha fått ihop något riktigt slagkraftigt lag i år. Jaroslaw Hampel lyckades inte ta poäng förrän i nionde heatet medan VMS Elits Rune Holta, Lee Richardson och framförallt David Ruud hade lekstuga på Vetlanda motorstadion.

Resultatet 61-35 i smålänningarnas favör övertygar på pappret, men Kaparna anno 2005 är kanske ett för lättviktigt byte att dra några långtgående växlar på.

– Bara att tacka, segern blev större än jag hade trott, sade Bo Wirebrand, sportchef i VMS Elit till TT efter matchen.

– Det är lite speciellt att starta här, lite längre fram till första sväng än vanligt så det gäller att ha rätt inställningar och det är vår hemlighet, sade VMS bäste poängplockare David Ruud.

Jämnt i Eskilstuna och Norrköping

I Eskilstuna tog Smederna emot Kumlagänget Indianerna i en match som slutade 54-41. Scott Nicholls, David Howe och danske Nicki Pedersen var poängbäst i hemmalaget i en väldigt jämn match, där Smederna inte avgjorde förrän i heat 13 och 14 med två 5-1:or.

Vargarna-Masarna slutade med delad poäng 48-48.

Masarna lever högt på superstjärnan Tony Rickardsson som tog full poäng i sina heat. I sextonde körde han omkull men vann i omstarten och tog en trea även där.

Vargarnas lag körde jämnt och fördelade sina poäng mellan flera förare.

Får Rickardsson vara hel kommer han att vara lika farlig som någonsin även i år, var hans besked.

Betryggande för Västervik

Västervik vann betryggande hemma mot Rospiggarna med 53-43. Stor poängplockare i Västervik var suveräne Tomasz Gollob som trivdes i seriepremiären.

I övrigt körde Västervik jämnt medan Rospiggarnas Greg Hancock (femma i GP förra året) inte hade någon bra kväll med bara fyra pinnar.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway