”Om några år är jag nog bäst i världen”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

ÅRE. Den svenska farthimmelen har länge varit mörk – men i 22-åriga Lin Ivarsson finns en av ljusglimtarna. 

För Sportbladet berättar hon om debutsäsongen, mötet med idolen Lindsey Vonn och framtidsdrömmarna.

– Om några år är jag nog bäst i världen, säger hon. 

När Kajsa Kling tog en timeout på grund av depression tappade Sverige sitt största farthopp de senaste säsongerna. När världscupsavslutningen avgörs i Åre finns inga svenska åkare på start. 

Men bland föråkarna hittar man ett stort framtidshopp. 22-årige Lin Ivarson har gjorde förra säsongen debut på Europacupen och redan den här har hon gjort elva världscuptävlingar med en 34:e plats som bäst. 

– Det har gått väldigt fort. Det är mycket nytt, bara nya backar och nya banor men det har varit stabilt. Speciellt på Europacupen har det gått bra med någon pallplats och sådär. 

”Klart jag vill bli bäst”

Tillsammans med Lisa Hörnblad, som vann Europacupen i störtlopp som första svensk sedan Mattias Hargin vann den i slalom 2006, har Ivarson tagit stora kliv. 

– Det betyder jättemycket att vi har varandra. Jag vet hur Felix Monsén har haft det och det är jäkligt tufft att vara själv. Det krävs nästan att man är så och det blir inte lika mycket press när man är två heller. 

Inför säsongen 2015/2016 startade förbundet en storsatsning på fartgrenarna som är tänkt att ge resultat till hemma-VM i Åre nästa år. 

För Ivarson är OS 2022 som är det stora målet och det är högt satt. 

– Det är klart att jag vill bli bäst i världen annars skulle jag inte hålla på. Men det tar lite tid när man är fartåkare, det händer inte på ett år. Det är mycket erfarenhet och backar som man måste lära sig för att åka fort så om några år är jag nog där hoppas jag, säger hon. 

I värmestugan med Vonn

När Kajsa Kling försvann från landslaget försvann också den enda rutinerade åkarna. Det har varit ett problem för de yngre åkarna. 

– Det är tråkigt att vi har tappat Kajsa i år. Det är viktigt att ha någon att se upp till och ha någon som kan backarna och vet vart man ska på besiktning och allt sådant där men det har funkat i år också. Man får se upp till dem från andra länder, vi har haft tyskarna med Rebensburg i vårt samarbete. Men det vore kul om Kajsa kom tillbaka nästa år då blir vi alla riktigt taggade, säger Ivarson. 

Den stora förebilden heter annars Lindsey Vonn

– Det är häftigt när man sitter hemma och kollar på tv och har haft dem som idoler sedan man var liten och så sitter man där i samma värmestuga och pratar innan start. Det är coolt, men man försöker hålla sig seriös och inte bli allt för "wooo", säger Ivarson och fortsätter: 

– Jag har ju lyckats ramla varje världscup nästan i år så när jag äntligen kom ner fick jag en klapp på ryggen så det var kul. Då blev man glad. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: