Rivalernas kamp om femte VM-titeln

Foto: Rick Rycroft / TT / NTB Scanpix
Vem är först till fem?
SPORTBLADET

Tillsammans har de dominerat F1 i tio år.
De har fyra VM-titlar var. I år ska det avgöras vem av dem som är bäst.
Lewis Hamilton eller Sebastian Vettel.
– Jag vill visa att jag återigen ligger på en högre nivå, säger Lewis Hamilton.

2008 vann britten sin första VM-titel med McLaren, från och med 2010 dominerade Red Bull och Sebastian Vettel under fyra säsonger innan Lewis Hamilton tog över tillsammans med Mercedes. Sedan 2008 har de båda förarna vunnit samtliga VM-titlar utom två (2009 och 2016).
I år möts de i en tuff duell - om vem som blir förste förare att gå upp på fem VM-titlar.
– Det är ett fantastiskt privilegium att få köra Formel 1 och få tävla för de teamen som vi gör, säger Lewis Hamilton inför premiären.

– Det har varit en enorm erfarenhet att få tävla mot Sebastian, han har vunnit fyra VM-titlar och han är en av de bästa förarna under vår tid. Det är en spännande tid för alla F1-fans som har två förare med fyra VM-titlar var som slåss om titeln och Daniel Ricciardo som bara ler. Ni kommer att bli förvånade över hur bra Red Bull är i år.

Foto: Andy Wong / TT / NTB Scanpix

Fangio och Schumacher

Sedan VM i Formel 1 inleddes 1950 har bara två förare lyckats vinna fem VM-titlar eller fler, Juan Manuel Fangio och Michael Schumacher.

– När du kommer till F1 handlar allt om att vinna, du vill vinna, ingenting annat är viktigt. När du har lyckats med det och får ett lite större perspektiv är det speciellt att vinna mot de bästa, säger Sebastian Vettel.

– Nu letar jag efter den ultimata tillfredsställelsen och för mig handlar det om att vinna med Ferrari, det är tidernas bästa F1-team och de är mitt ultimata mål.

Ifjol inledde han och Ferrari säsongen med en seger han hade också ledningen av VM - till dess att serien kom till Italien och Monza. Där, mitt i Ferraris hjärta, tog Lewis Hamilton över greppet och släppte det inte igen.

– Förra årets bil var fantastisk, men årets är ännu bättre. Jag måste bara lära känna den och lära mig hantera de verktyg som har jag har. Jag känner mig stark, säger Lewis Hamilton när Sportbladet träffar honom i samband med försäsongstesterna.

– Jag har växt varje år, mognat som förare och även om jag blir äldre har jag blivit fysiskt starkare. För varje år blir det tuffare att hålla den fysiska formen, det vet alla som blir äldre, men jag älskar den tuffa utmaningen. Att stå framför berget, sedan ta sig an det och besegra det.

Fem titlar - och flest segrar

Trots elva säsonger i F1 och alla rekord han har slagit under de senaste åren har han fortfarande målsättningar kvar. Han vill vara bäst varje år.

– Jag har vunnit fyra VM-titlar, tagit fler pole positions än någon annan och vunnit många segrar, men står ändå inför en nystart, säger Lewis Hamilton som behöver vinna 30 deltävlingar till för att gå förbi Michael Schumacher och bli tidernas mest segerrika förare.

– Vid säsongsstarten står vi alla på trappsteg, men jag vill visa att jag återigen ligger på en högre nivå än alla andra.

Och bli den förste av dagens generation att vinna fem VM-titlar.

Sportbladets F1-guide - alla datum, tider, banor, lopp och resultat från 2017

Foto: STEFAN JERREVÅNG / 2800

ANNAS LISTA –  HETASTE MOTORSNACKISARNA

Pole position

Lewis Hamilton.
Regerande världsmästaren inleder jakten på sin femte VM-titel i Formel 1. Mercedes har sett otroligt starka ut.

2) Sebastian Vettel
Kan Ferrariföraren utmana Hamilton i kampen om VM-titeln och bli först att vinna fem VM-titlar?

3) Andrea Dovizioso
Han vann premiären i motoGP efter en rafflande duell med Marc Marquez. Det bådar gott inför årets säsong.

4) Johan Kristoffersson
Volkswagen har presenterat den nya bilen till VM i rallycross och svensken har ett mål. Att försvara VM-titeln. Totalt sex svenskar kör i årets VM-serie. Även i EM är det många svenskar, återigen handlar det om sex blågula förare.

5) Haas
Efter F1-testerna pratades det om det amerikanska teamet med Kevin Magnussen och Romain Grosjean och även under premiärhelgen känns det som om teamet tagit ett stort steg framåt och bör ta poäng i VM-premiären.

6) Felix Rosenqvist
Han behåller andraplatsen i Formula E sedan han kört upp sig från tolfte startruta till plats fem i Uruguay. Jean Eric Vergne vann tävlingen och har ett försprång på 30 poäng.

7) Rally Sweden
Region Värmland satsar 2,4 miljoner kronor under tre år för att utveckla projektet ”Rally-VM över gränsen”.

8) Fredrik Åhlin
Han har inlett rally-EM stabilt och ligger sexa efter SS 9 av premiärentävlingen på Azorerna.

9) Linus Lundqvist
Svensken toppade det avslutande testet inför den brittiska F3-säsongen.

10) Charles Leclerc
20-åringen från Monaco är Marcus Ericssons teamkollega hos Sauber, vann Formula 2 överlägset förra året och GP3 året innan. Han rankas som den bästa nykomlingen i F1 sedan Max Verstappen. Håll ö

Motorstopp

Jonnie Lindberg
Dragracingstjärnan hade stora förhoppningar inför när han kom med en ny bil till NHRAs deltävling i Gainesville, USA, men han tappade fästet i samtliga kvalförsök och fick lämna tävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM