Kowalczyks kritik mot de norska skidåkarna

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Går hårt mot Sundby och Björgen: "De har särbehandlats"

Justyna Kowalczyk kritiserar de norska stjärnornas användning av astmamedicin
Foto: Bildbyrån
Justyna Kowalczyk kritiserar de norska stjärnornas användning av astmamedicin

De norska skidåkarnas användning av astmamediciner har kritiserats från flera håll.

Nu går Justyna Kowalczyk hårt åt Norge och den utbredda användningen av astmamediciner bland längdåkarna.

– Det är galenskap att så många unga män och kvinnor lider av astma i ett land med så ren luft, skriver hon i den polska tidningen Gazeta Wyborcza.

För några veckor sedan kom beskedet att den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby, 31, var dopad.

Sundby ska ha tagit den tillåtna astmamedicinen Ventoline, men glömt att ansöka om tillstånd för att använda medicinen som innehåller den förbjudna substansen salbutamol.

För två veckor sedan kom den norska tidningen VG med uppgifter om att 69 procent av Norges alla OS-medaljer mellan 1992 och nu har tagits av åkare som använt sig av medicin för astma.

Nu ryter den polska skidstjärnan Justyna Kowalczyk till.

"De har särbehandlats"

I en artikel som publicerades i den polska tidningen Gazeta Wyborcza under måndage riktar hon stark kritik mot de norska skidåkarna. 

Hon går framför hårt mot hennes främsta rival Marit Björgen som hon attackerade efter OS i Vancouver 2010 för att ha fuskat genom att använda astmamediciner.

– På toppen av allt så säger nu Marit Björgen helt öppet att hon inte skulle ha blivit bäst i världen om hon inte använt astmamedicin. Jag har flera gånger sagt vad jag tycker öppet om det men då har alla blivit förbannade på mig, säger hon.

Hon konstaterar att Norge har särbehandlat sina åkare när det gäller bruket av astmamediciner.

– Tänk om jag hade varit i Sundbys skor när jag konkurerade med Marit Björgen om Tour de Ski-segern. Vilket helvete hade det inte blivit om man hade funnit samma saker i min kropp som i Sundbys?

Farlig norsk luft

Kowalczyk understryker samtidigt att det värsta är att Sundby kunde tävla i ett och ett halvt år innan han blev avstängd.

– Det otroliga är att han tog för stora doser och blev tagen men att vi fick veta om det först nu.

Kowalczyk har i många år varit kritik mot det norska bruket av astmamediciner och menar att det är prestationshöjande. Samma sak med slovenskan Petra Majdic, som Kowalzcyk flera gånger har sagt skulle kunna tävla i paralympics.

– Först nu berättar den modiga Siri Halle att hon fått astmamedicin trots att hon var frisk och inte led av sjukdomen, säger Kowalczyk och ställer frågan om vad som händer i Norge nu?

– Jag har varit i Norge många gånger och det är ett väldigt vackert och rent land där de flesta invånarna är måna om hälsa och kost. De älskar fysiska aktiviteter och du vill verkligen stanna kvar. Men frågan är vad som finns i den norska luften när starka, unga människor drabbas av en sådan allvarlig sjukdom, skriver hon.

Publicerad: