Under magisk gräns – men utan finalplats

SPORTBLADET

Lovisa Lindh missade finalen trots nytt rekord

1 av 2

Rio de Janeiro/Stockholm. Personligt rekord igen – Lovisa Lindh bröt tvåminutersbarriären och sprang så när in sig i final på 800 meter.

Till slut blev hon tia på sitt första OS.

– Herregud, shit vilken grej, säger hon.

Lovisa Lindh har visat sig vara en riktig mästerskapslöpare.

När 25-åringen tog sig till semifinal på 800 meter via tiden 2.00,04 var det fjärde gången i följd som hon slog nytt personligt rekord i ett internationellt mästerskap.

Lindh har i tur och ordning presterat sitt livs lopp i JEM 2013, EM 2014, EM 2016 och nu även på OS i Rio – två gånger om.

”Helt sjukt”

I ett startfält med motstånd i världsklass sprang Lindh in som fyra i den andra semifinalen på tiden 1.59,41 – 21 hundradelar från Abeba Aregawis svenska rekord och snabbare än vad Malin Ewerlöf någonsin löpt.

Ett nytt personligt rekord med mer än en halv sekund.

– Herregud, shit vilken grej. Jag är så nöjd! Det var så nära en finalplats, men det är helt sjukt. Första gången under två minuter, som jag lovade igår, och det var inte långt i från det svenska rekordet. Jag gjorde allt jag kunde och är så nöjd med vad jag har presterat, säger hon och fortsätter:

– Det är väl något med att springa i blågula kläder antar jag, då får jag en extra boost.

Kom under magisk gräns

Och det var som sagt nära att det räckte till final, inför sista heatet fanns chansen om trean i det heatet var långsammare än Lindh. Men Kate Grace, från USA, hade 1.58,79 och grusade de förhoppningarna.

– Jag och schweiziskan var nervösa tillsammans där men vi förstod väl att det kanske skulle bli tufft.

Men något missnöje gick ändå inte att skönja. Totalt har hon kapat sitt personliga rekord med 2,3 sekunder under sommaren.

– Ja mitt mål var att slå ett personligt rekord i år, men nu rök det ganska mycket, ler hon.

Nu ska hon fira tiden – och sin pappa.

– Ja han är här och fyller 60 år i dag. Jag tänkte i går att ”shit, jag har inte hunnit köpa något” så jag får springa fort, säger hon.

Snabbast av samtliga löpare blev sydafrikanska guldfavoriten Caster Semenya som i det tredje och sista heatet gick i mål på 1.58,15.

ARTIKELN HANDLAR OM